Jump to content

Elkezdődött a 12. FŐZDEFESZT - Első Hazai Kézműves Sörfesztivál

2016. 09. 09. 15:56

Tizenkettededik alkalommal rendezik a kézműves sörünnepet a városligeti Főzdefeszten, tizenkettedik alkalommal mutatják be a szezon legjobb söreit, s tizenkettedszerre is kijelenthetjük: - A jó sör demokratikus alapjog!

A 12. Főzdefeszt kiállítói nem tétlenkedtek, hogy besoroljanak a komlózott vörös sör lobogója alá, és egy egész hadtestnyi újdonsággal várják a Városligetbe a kisüzemi sörök rajongóit.

Mivel a vörösök már a spájzban vannak Armando_otchoa először hozza a Főzdefesztre a Marshall nevű juharsziruppal felturbózott Red Ale-jét. A Hübris Aranyláza júniusban lagerként debütált, most viszont egy trükkös csavarral igazi vörösként tér vissza. Az Etyeki Sörmanufaktúra kifejezetten a Főzdefesztre főzött Másik nevű amerikai Amber Ale sörkülönlegességével érkezik. A Stari Sörfőzde számára a vörös sör nem új terep, hiszen már több mint tíz évvel ezelőtt is főztek Tapolcán vöröset. Szokásos sörein kívül hozza az idei év újdonságait is: Stari Fekete Ribizlit és az American Hop Star-t. 

A Kapucinus is beszáll a vörös sörök igehirdetésébe: Frau Luther Asszony nevű sörük mellett először érkezik Budapestre a levendulás búzasörük a Kapucinus Levander. Razz Berry néven folyik a Zips új bronzvörös saisonja – de ha úgy akarjuk, az éjféli teliholddal akár vérfarkasokká is változhatunk a WereWolf nevű új, aromás vöröstől. A Legenda két új vöröset is csapra ver, a Vörös Csepel és a RedX Ale-ek kifejezetten a Főzdefesztre érkeznek. A Neked Csak Dezső infúzióval csatlakozik a vörösök táborához a Dezső vére nevű Amber Ale-jükkel, emellett a Synthesis Brewlab, a Hara’Punk és Reczer Ser gerilla sörfőzők vöröseit is az ő pultjuknál kóstolhatjuk.  

Az Ikkona két teljesen új sört izzít a fesztiválra: Crazy Mama búzasörüket most először csapon is megízlelhetjük, a beszédes nevű Red Virgin IPA pedig egy most debütáló főzet, ami a 12. Főzdefeszten készül elveszteni szüzességét. Az idén ősszel létrejött Főzdepark tömörülés ötven négyzetméteres sátrában nyolc főzde csoportosul majd: a MONYO, a Mad Scientist, a Horizont, a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és az először kivonuló HopTop Brewery, melyek összesen negyvenféle sört vernek csapra, hogy megmutassák, szerintük mi is a kraft. 

A Reketye Sörfőzde nyolc söre közt a Kartársnő hirdeti az Amber Ale-ek dicsőségét, de egy új sör is debütál az őszi rendezvényen: a Hibiscus Kiss búzasör. Gyertyánoséknál újfent röviditalos sörökkel kísérletezhetünk: érkezik a tequilás IPA és a whiskys búza is, valamint a tizenhat csapon jó pár formabontóan ízesített, ananászos vagy akár gyömbéres sörök is várnak a látogatókra. A Főzdefeszt legkülönlegesebb pultjával érkezik újra a Krak'n Town: faházukban most is steampunk ruhába beöltözött emberek csapolnak majd –a főzdén bemutatkozó Mecénás Grimm búzasört és a Brew Your Mind főzde Muddd Number 2-ját– plusz újra végignézhetjük, hogyan is készül a sör a Randal látványkomlózó berendezésének köszönhetően. 

Étel fronton a Tésztafeszítők hagyományos lángossal, valamint szalagos fánkkal csábítanak, a Bombaburger különleges vegánhamburgerrel készül, a Lakatos műhelyben az extrém összetevőkkel feltupírozott házi sertéskolbászoké a főszerep.

A rengeteg vörös utáni becsípődés ellen a Burger Box Honeybeef hambijával is harcolhatunk. Az év foodtruckjának választott Babuskánál ízletes és hagyományos orosz fogásokat rendelhetünk. A tavaly útjára indul Waffel Land oreos, macaronos vagy az olaszfűszeres waffeljét most a Főzdefeszten is letesztelhetjük! 

Nemhogy a Főzdefesztre, de Budapestre is először érkezik a Spíz halas; a faszén felett sült pisztráng és markéla a régi hagyományokat idézi meg, hogy pár napra a Városligeti Napozórétre varázsolja a srégen parázson sülő halak balatoni hangulatát. 

A szervezők évről évre igyekszenek tökéletesíteni a fesztiválélményt. Visszatérnek a kényelmesebb és elegánsabb fesztiválkártyás rendszerhez, mindamellett az érintéses bankkártyáját is használhatja a fesztivállátogató. 

Izgalmas a 12. Főzdefesztivál, számtalan debütáló sör- és ételkülönlegesség vár mindenkire a Városligetben, hogy a megszokott klasszikus kedvencekhez betársuljanak.

Időpont:           2016. szeptember 9-11.
Helyszín:          Városliget Napozórét