Jump to content

Így állnak most a múzeumok

2021. 03. 03. 11:27

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum keddtől határozatlan időre bezárnak, ugyanakkor számos digitális tartalommal várják a közönséget – közölte az intézmény hétfőn.

A gyűjtemények a kényszerű bezárás alatt aktívan kívánják megosztani a közönséggel digitális tartalmaikat. A hivatalos közlemény szerint hétfőtől virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítása, illetve online hozzáférhető a Remekművek az oktatásban című oldal, és számos tematikus túra is elérhető a Szépművészeti Múzeum honlapján. A tájékoztató szerint naprakész információk az intézmények honlapjain olvashatók, és a korábbi programjaikra elővételben vásárolt jegyek későbbi felhasználási lehetőségéről a fenntartóval való egyeztetés után tudnak információval szolgálni.

Azóta a Magyar Nemzeti Múzeum is bejelentette, hogy határozatlan időre bezárnak. A döntés Magyar Nemzeti Múzeum mellett a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumot és Levéltárat, az Esztergomi Vármúzeumot, a Balassa Bálint Múzeumot, a Babits Mihály Emlékházat, a sárospataki Rákóczi Múzeumot, a visegrádi Mátyás Király Múzeumot, a vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjteményt, a nyírbátori Báthori István Múzeumot, a balassagyarmati Palóc Múzeumot, a Villa Romana Baláca – Római kori villagazdaságot és romkertet, valamint a vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelyet érinti.

A múzeum közösségi oldalain és honlapján továbbra is elérhetők a digitális tartalmak. A következő hetekben rendszeresen frissítik az adatbázisokat, valamint olyan új megoldásokat keresnek és osztanak meg, amelyekkel az online oktatást színesebbé és változatosabbá tudják tenni. A múzeumi munka ebben az időszakban is tovább folytatódik – írják az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Hétfőn délelőtt a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ is kiadott egy tájékoztatót azzal kapcsolatban, hogy zárva lesznek. Igaz, ők reménykednek abban, hogy csak március 31-ig tart ez az állapot.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)