Jump to content

Kazahsztán fővárosába indít közvetlen járatot a Wizz Air

2017. 04. 04. 14:16

Az Európai Unión kívüli célállomásra eddig nem lehetett közvetlenül eljutni Budapestről.

Kazahsztán fővárosába, Asztanába indít járatokat júniustól a Wizz Air - jelentette be Váradi József vezérigazgató. A gépek az első időszakban hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap közlekednek, de igény esetén a légitársaság tudja növelni a járatok számát.

Az első járat június 8-án indul.

Kérdésre válaszolva Váradi József elmondta, mivel unión kívüli járatról van szó, bilaterális légügyi megállapodás szabályozza a járatindítást. Ezt a megállapodást korábban megkötötték, de szinte teljesen újra kellett fogalmazni, és ezt az uniónak is el kellett fogadnia.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is ott volt a bejelentésen. A miniszter elmondta, hogy Magyarország 1991-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatot Kazahsztánnal, amikor az elsők között ismerte el az ország függetlenségét. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy most közvetlen járat indulhat Budapestről. Varga Mihály kiemelte azt is, hogy nemcsak két országot, hanem két, gazdasági fejlődésben lévő régiót is összekötnek, ezért Magyarországnak egyértelműen előnyös a kapcsolat. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a járat piaci alapon működik majd, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Wizz Air képes lesz gazdaságosan üzemeltetni.

Nurbah Rusztemov, a Kazah Köztársaság nagykövete elmondta, az elmúlt években folyamatos tárgyalásokat folytattak, majd tavaly novemberben írták alá a szándéknyilatkozatot a járat indításáról. A nagykövet szintén kiemelte, hogy a turisztikai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok tovább erősödhetnek a lépéssel.

(Forrás: wizzair.com)