Jump to content

15 magyar nevezetesség, amit látnod kell - 3.rész

2017. 06. 06. 11:17

Lenyűgöző tájak, természeti kincsek és települések kis hazánkban is bőségesen akadnak, nagyon nehéz közülük választani, vagy őket rangsorolni.

11. Hévíz:

A világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó nem messze Keszthelytől, Zala megyében található. Történelme a rómaiak koráig nyúlik vissza, gyógyhatása már általuk is ismert volt.

A fürdő létrehozásában, kialakításában nagy szerepe volt a Festeticseknek, akik a XVIII. században szerezték meg a tó környékét. Hévíz számos természeti és kulturális nevezetességgel büszkélkedik, és a Balaton nyugati csücskében fekvő, közeli Keszthellyel együtt igen kedvelt turisztikai úticél.

12. Kőszeg:

Az ország nyugati szélén, közel az osztrák határhoz található a gyönyörű panorámájú Kőszeg, Magyarország egyik legkellemesebb, leghangulatosabb települése. A város jelentős szerepet játszott a török elleni harcokban (1532. Jurisics sikere), vára az ostrom után nyerte el mai formáját.

Legfőbb látnivalói az óvárosban helyezkednek el: a Jurisics tér, a Városháza és a Hősök tornya, a Kőszegi vár, a Főtér polgári házaival, számos templom, múzeum és kulturális program várja a turistákat.

13. Veszprém:

A “Királynék városaként” is jegyzett Veszprém a Balaton-felvidéktől északra helyezkedik el. Esztergom és Székesfehérvár mellett egyike volt hazánk legrégebbi várainak. Szent István feleségének, Gizellának a kedvenc tartózkodási helye volt, és a hagyomány szerint később a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat.

Legfontosabb látnivalói: a Várnegyed, a Szerelemsziget, a Margit-romok, az Óváros tér szecessziós épületei, a veszprémvölgyi apácakolostor és a Viadukt. A városkép a Séd-pataknak köszönhetően igen változatos, dimbes-dombos.

14. Badacsony:

A Balaton talán legszebb panorámáját kínáló tanúhegye, a lábánál elterülő kellemes hangulatú településsel, a badacsonyi borvidék ízletes boraival Badacsonyt a Balaton egyik legkedveltebb úticéljává tette.

Kulturális nevezetességei (Kisfaludy-ház, a Szent Anna és a Szent Donát Kápolna) mellett számos természeti szépséggel is büszkélkedik, mint például a bazaltorgonák.

15. Aggtelek:

Az ország északi részén, közel a szlovák határhoz helyezkedik el Aggtelek, mely hazánk egyik leghíresebb cseppkőbarlangját rejti, ami 1995 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepel.

Aggtelek bár több kulturális nevezetességgel (harangtorony, református templom) is rendelkezik, legfontosabb látnivalója a barlang, mely az Aggteleki Nemzeti Park része.

(Forrás: utazom.hu)