Jump to content

15 ezer magyar gmail-es jelszót loptak el

2016. 03. 02. 08:44

Egy észt fáljmegosztó portálra került ki egy olyan szöveges lista, amelyben 15 ezer felhasználónév és jelszó pár található. AzOrigo információi szerint magyar felhasználóké.

Az Origónak az egyik olvasója hívta fel a figyelmét az észt fájlmegosztó oldalon található listára, akik teszteltek is az ott található 15 ezer belépőkód közül szúrópróbaszerűen néhányat: az adatok helyesek.

A bejelentő is ellenőrizte a listát egy-két barátjával:

"A fiókok, jelszavak stimmeltek, bár volt, aki már megváltoztatta a listán szereplő verziót, de akadt olyan is, akinek más apphoz, oldalhoz tartozó jelszava volt látható." - olvasható az Origón.

Nem csak a Gmail fiók van veszélyben,

az észt oldalon a fórumhozzászólások azt bizonyítják, hogy az ottani felhasználók más szolgáltatásoknál is kipróbálták az ellopott jelszavakat: "Köszi, hatalmas a lista, holnap kipróbálom majd, melyiknél van előfizetés (premium account), és akkor a banki adatokat is megszerezhetjük." - írta egy fórumozó a Spotifyra utalva.

Az Origo azért nem hozza nyilvánosságra az oldal elérhetőségét, hogy ne férjen hozzá mindenki egymás jelszavához.

Az Origo információi szerint az adatok a Budapest Sportiroda rendszeréből származtak.

Ha ugyanazt a jelszót használod több szolgáltatásnál is, amelyet a Gmailen, akkor vagy a legnagyobb veszélyben. Ha teheted, szánj rá pár percet, hogy megváltoztatod a jelszavaidat.