Jump to content

A világ legészakibb kutyaszánhajtója is magyar

2016. 03. 27. 08:33

A világ legészakibb kutyaszánhajtója egy magyar férfi - erre egyik olvasónk hívta fel a figyelmet.

Kiss Krisztián Roland a 2017 januárban rendezendő kanadai világbajnokságra készül csapatával. Szeretné megszerezni Magyarország számára az első világbajnoki érmet. A Miskolcon született férfi indulhatna norvég színekben is - ott él ugyanis már 10 éve -, de neki nagy álma, hogy magyarként állhasson ott a dobogón. Krisztián elindított egy Facebook-oldalt is, hogy minél többeket megnyerjen a kutyás sportnak és bemutassa annak szépségeit. Itt számos érdekességet és képet oszt meg például a VB-re való felkészülésükről is.

"Kiss Krisztián Roland vagyok, 10 éve élek az északi-sarkkörön túli Norvégiában, ezzel én vagyok a világ legészakibb sprint kutyaszánhajtója. Jelenleg a 2017-es Kanadában megrendezendő világbajnokságra készülök kutyáimmal, hogy megszerezzük Magyarország első havas IFSS világbajnoki érmét.

Miskolcon születtem, ott is éltem mindaddig, amíg a kutyaszánhajtás iránti szeretet és a vágy, hogy minél többet tanulhassak erről a gyönyörű sportról, valamint az álom, hogy egy szép napon talán Európa legjobb 4-kutyás sprintversenyzői között tartsanak számon, Norvégiába terelte utamat.

A kutyaszánhajtással még otthon ismerkedtem meg, szinte egy véletlennek köszönhetően. 2-3 szezonon keresztül versenyeztem szibériai husky, alaszkai husky összetételű kis csapatommal, ami később vizsla keverékekkel egészült ki. Volt szerencsém kerékpáros és rolleres kategóriákban képviselni kis hazánkat Európa- és világbajnokságon. Sokat tanultam ezeken a versenyeken és nagyon inspiráló volt a világ legjobbjait testközelből látni. Valahol ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy én is ilyen szinten szeretném űzni a kutyaszánhajtást! Így lett a következő megálló Észak- Norvégia, ahol két teljes éven keresztül hosszútávú alaszkai husky csapatot edzettem 500km-es versenyekre. Több ezer km-t álltam a kutyák mögött a szánon egy-egy szezon alatt, sokszor embert próbáló sarkvidéki időjárási körülmények között.

A kennel 60 kutyáját egyedül gondoztam, etettem, mindeközben rengeteget tanultam. 2007-ben első magyarként sikeresen teljesítettem a Pasvik Trail nevű norvég verseny 320km-es távját. Szerettem ezt az időszakot, de hajtott a vágy az álmaim, a sprintversenyzés felé. Mindent a semmiből kellett újrakezdenem, így hamarosan megérkezett az első német vizsla/pointer/husky keverék kiskutyám, akit később többen követtek. Itt kezdődött igazán a PolarPointer története. A rengeteg és szorgos munkát, edzést nem is olyan sokára siker koronázta.

Egyre több versenyen értünk el dobogós helyezéseket szerte Skandináviában, melynek eredményeként Norvégiát képviselhettem a 2011-es hazai rendezésű világbajnokságon. Négy év alatt a nulláról egy világbajnoki 5. helyig sikerült feltornázni magunkat. Második legjobb norvég csapatként suhantunk át a célvonalon, mindössze 3 másodperccel lemaradva a dobogóról. Ezt követően még két szezonra meghívtak a norvég válogatott keretbe, ahol kizárólag világ- és Európa-bajnokok vagy éppen Iditarod győztes kutyaszánhajtók voltak a csapattársaim.