Jump to content

Magyarország is retteghet a maláriától?

2016. 04. 09. 14:39

Magyarország — Egyre nagyobb aggodalom övezi már Európában is a különböző járványok és vírusok terjedését és úgy tűnik, hazánkban is találkozhatunk például maláriás megbetegedésekkel.

Egyes előrejelzések szerint akár már az idén nyáron, júliusban megjelenhet nálunk a vírus. Márpedig a vírusok ellen kifejlesztett első kísérleti védőoltások csak szeptemberben lépnek majd tesztelhető fázisba.

Manapság a szúnyogok új betegségeket terjesztenek, ráadásul az időjárás fokozatos felmelegedése kedvezhet a vérszívók újbóli elterjedésének. Sőt professzor dr. Berencsi György virológust idézve: akár a nagyon ­közeli jövőben újból robbanhat maláriabomba hazánkban is – részletezte a vészjósló híreket dr. Kapiller Zoltán állatorvos-zoológus, aki hozzátette: a kedvező időjárás miatt idén kullancsinvázióra is számítani kell. Hiszen az enyhe, csapadékos tél kedvezett a kullancsoknak, amelyek elszaporodásuk miatt ma már vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem a városi parkokban és játszótereken is terjeszthetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban a szúnyogok jelentik az igazán nagy veszélyt. Magyar szakértők szerint a maláriajárvány egyértelműen fenyegeti hazánkat is, pár hónap múlva pél­dául a Balatonnál, a Bakonyban, a Dráva vidékén vagy Szeged térségében is kockázatos lesz egy nyári séta. Bár a vírust és járványt terjesztő tigrisszúnyogok egyelőre alacsony számban vannak jelen hazánkban, védekezni gyakorlatilag lehetetlen ellenük.

sajtóosztályát is, hogy megtudjuk: készülnek-e valamilyen módon egy esetleges magyarországi maláriajárványra, illetve az iránt is érdeklődtünk, hány maláriás megbetegedést regisztráltak itthon az elmúlt években? Választ azonban lapzártánkig nem kaptunk. Emlékezetes: másfél éve, Debrecenben maláriát mutattak ki egy diák szerveze­tében.

Ezt kell tudnia a betegségről

A maláriát szúnyog terjeszti. A betegségből tavaly 5000 esetet regisztráltak Görögországban és Törökországban. A fertőző szúnyogcsípés után általában 10–35 nappal később jelennek meg a tünetek. A lappangási idő pár hét: izomfájdalmakkal, hidegrázással és rossz közérzettel jár. Az első tünetek 2-3 napig tartanak, és gyakran influenzának hiszik. Tünete a magas láz és a veríték.