Jump to content

10 hazai kihívás a bakancslistádra - 2. rész

2016. 04. 16. 09:09

Ha szereted a kihívást, nem félsz egy kis adrenalintól és kész vagy pár bátorságpróbára, akkor ezeket a helyeket járd végig.

4. Éjszakai csillagnéző túra

Ha csillagokat szeretnél meglesni és nem félsz az éjszakai sötétben túrázni, cserében pedig csodás égboltot nézni és szakemberek vezetésével eligazodni a sok kis fénylő pont között, akkor kiváló program lehet ez a romantikusnak ígérkező éjszakai nézelődés. A kalandra érdemes felkészülni, védekezni kell a rovarok, bogarak ellen, jól jöhet egy meleg ruha, esetleg pléd, no meg túrázáshoz alkalmas felszerelés. Az éjszakában távcsővel fürkészheted a távoli égitesteket, vagy a fűben heverve elmélkedhetsz, és ha szerencséd van, még hullócsillagot is láthatsz. Több helyszínen is lehet csillagokat nézni, mi most a zselicit ajánljuk.

5. Barlangászás

A látszatra könnyed kalandtúra nem azonos a barlangokban kiépített utakon haladó sétákkal. Ugye komolyabb kihívásra vágysz? Ahol bizony be kell öltözni barlangásznak, a fejre sisakot és lámpát kell ölteni, sokszor csúszni-mászni kell, és szót kell fogadni a vezetőnek, mert a terep nem veszélytelen. A kezdőknek kiváló terep a Balatoneredicsen található Csodabogyós-barlang, Magyarország tizedik leghosszabb barlangja. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét. A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen 5200 m, mélysége -121 m. Főleg hasadékfolyosók, termek és aknák vannak benne. Egyes szakaszokon, például a Függőkert, Meseország részen sok és változatos képződményt, cseppköveket láthatsz. Választani lehet a könnyebb alap túra és a nehezebb extrém túra között.

6. Csónakázás a föld alatt

Az 1902-ben felfedezett Tapolcai tavasbarlang egyszerre romantikus és kalandos is. Félelmetes a tudat, hogy a föld mélyébe kell alászállni, miközben vadregényes kőfalak között halkan csobbanó evezőcsapásokkal lehet bejárni a különös természeti képződményt. Magyarországon egyedül ez a barlang járható be csónakkal. A víz itt 18-20 fokos, a mélység pedig 70-120 cm, a levegő egész évben 20 fok körül van. A reflektorok sejtelmes világot varázsolnak a barlangba. A program az egész családnak érdekes lehet. Egyszerű utcai öltözék is elégséges a csónakázáshoz.