Jump to content

10 hazai kihívás a bakancslistádra - 3. rész

2016. 04. 30. 09:11

Ha szereted a kihívást, nem félsz egy kis adrenalintól és kész vagy pár bátorságpróbára, akkor ezeket a helyeket járd végig.

7. Hőlégballonozás

No ez a kihívás azért már nagyobb merészséget igényel. Igazából semmi komoly feladatot nem kell végezni, elsősorban a tériszonyt kell legyőzni az arra hajlamosaknak. Ám az élmény akkora, hogy rövid időn belül elfeledkezik mindenki arról, hogy csak egy kis kosárban áll és ki van szolgáltatva a meleg levegőnek és a szeleknek. A repülés szintén családi bátorságpróbának is jó, de akad olyan hely, ahol mód van romantikus kétszemélyes repülésre is. A ballonozáshoz megfelelő egy normál túraruha, no meg egy melegebb pulcsi, mert fent mindig kicsit hűvösebb van.

8. Szentjánosbogár túra

A természet egyik csodás látványossága a nyár elején látható szentjánosbogár fények. A különleges élményt több helyen is élvezheted az országban. Általában júniusban szervezik az esti-éjszakai túrákat, hiszen akkor látszanak igazán a fénylő bogarak. A családi programnak is ideális kihívásra kényelmes, sportos öltözékben érdemes nekiindulni, no és nem árt egy elemlámpa a táskában, hiszen a sötét erdőben visszafelé jobban lehet tájékozódni a segítségével. Szervezett túrák vannak például a Balaton-felvidéken, vagy az Alcsúti Arborétumban, Királyréten, Pécelen.

9. Séta a Duna alatt

A Víz Világnapján a DMRV Zrt. évek óta szervez túrát a Duna alatt Nagymaros és Visegrád között. A közműalagutat ekkor megnyitják és ha elég elszánt és bátor vagy, végigsétálhatsz a nem mindennapi helyen. Az alagút 550 méter hosszú és 3 méter széles, a felszín alatt kb. 16 méterrel fut. Az alagút zsilipajtókkal több szakaszra van bontva vész esetére, bár egy komolyabb vízbetörést ezek nem tudnának megállítani. A programban szerepel még egy tárlat megtekintése és egy tanösvény is. Egy legenda szerint itt réges-régen egy alagút volt, melyen a katonák közlekedtek a folyó két partján lévő őrtornyok és a vár között.

10. Bobozás

Az országban már elég sok helyen ki lehet próbálni ezt a száguldozós élményt. Létezik belőle többféle is, mi most a Visegrádon találhatót ajánljuk. A Nagyvillám-Kilátó mellett 2 bobpályát építettek ki. Az egyikben a nyári bobbal, a másikban az alpsei bobbal lehet kanyarogni, siklani. A tetőre egy 240 méteres felvonó húzza fel a járműveket, ahonnan aztán 11 kanyaron át vezet az út lefelé. A 700 méteres pályán lehet szabadon száguldani, sikítani és élvezni a sebességet, melyet egy fékkarral lehet szabályozni.