Jump to content

Magyar szívbeteg sportolónőt választottak a nemzetközi hősök közé

2016. 09. 29. 09:10

Minneapolisi futóversenyre kapott meghívást Beck Monika futónő, aki a Szív Bajnokai Közösséget életre hívta.

Évről évre megrendezik a Medtronic - Világraszóló Hősökprogram keretében a Twin Cities in Motion futóversenyt Minneapolisban. Erre a rangos rendezvényre olyan krónikus betegséggel élő amatőr sportolókat hívnak meg, akik életükkel, a helyi közösségben végzett munkájukkal példát mutatnak a világban, a hozzájuk hasonló problémákkal küzdők számára.

Monika szívbetegként kezdett sportolni: pacemakerrel él, orvosai több sportágtól is óva intették, végül a futás mellett döntött. Egy interjúban visszaemlékezett a kezdetkre, amikor még futófelszerelése sem volt, majd elmesélte, hogy szép lassan haladva érte el azt a szintet, hogy 2013-ban egy siófoki versenyen lefutotta a 21 km-es távot. Most pedig már egészen Minneapolisig utazik egy futóverseny miatt, de azt mondta:számára ez nem verseny, sokkal inkább egy élményfutás lesz.

"Van élet betegség után”, csak meg kell találni azt a mozgásformát, amely boldoggá tesz bennünket! 

"Lehet sétálni, lehet kocogni, lehet kerékpározni, lehet futni…teljesen mindegy mit teszünk, csak tegyünk az egészségünkért! Példát szeretnék mutatni azoknak, akik feladják, akik nem hisznek magukban, akik azt vallják, nincs tovább élet!"

Monika október 9-én áll majd a rajthoz. 10 mérföldet fog futni. Két táv közül választhatott, az egyik a 10 mérföld volt, a másik a maraton, de az orvosa azt nem engedélyezte.

"Nagyon büszke vagyok erre a meghívásra, hiszen Magyarországról soha nem hívtak meg senkit eddig" - mondta.

Majd hozzátette: "Nem tartom magam különlegesnek, egyszerűen elindultam egy úton, amiben jól érzem magam és ezzel talán segítek másoknak is, hogy nem szabad feladni. Ami külön megérint, hogy a szívbeteg gyermekeknek segíthetek. Nekem egy nagyon nagy családom van, sok apró hőssel. Nagyon sokat tanulok tőlük, legfőképpen mosolyogni és élvezni az életet."

(Forrás: noasmith.com)