Jump to content

Zsiráfbébi a fővárosi állatkert első idei újszülöttje

2017. 01. 03. 08:17

Újév napján, kora délután jött világra Santana borja.

A kis zsiráf a Fővárosi Állat- és Növénykert beszámolója szerint nem sokkal megszületése után megpróbált lábra állni, ami pár kisebb bucskázás után, egy óra elteltével sikerült is. Néhány perccel később már anyatejet is ivott, és azóta is rendesen fejlődik.

Az újszülöttet és az anyaállatot a gondozók egy külön istállóban, afféle szülőszobában különítették el, hiszen az állatoknak ilyenkor a legteljesebb nyugalomra van szükségük. A látogatók is csak néhány nap múlva láthatják őket, a többi zsiráffal pedig várhatóan a hónap közepén kezdődik az összeszoktatás.

Santana, az anyaállat az állatkert zsiráfcsapatának legidősebb tagja. 1996. július 22-én született a csehországi Liberecben, vagyis lassan 21 esztendős. Egy évvel később került Budapestre, első borja, Samburu pedig 2001-ben jött világra.

A fővárosi állatkertben 1868 óta élnek zsiráfok. Az első példányt – akkori nevén „foltos nyakorjánt” – még Ferenc József ajándékozta, Erzsébet királyné közbenjárására. Az elmúlt közel másfél évszázadban – a mostani jövevénnyel együtt – összesen 32 egészséges zsiráfborjú született ott. Jelenleg három felnőtt nőstény (Santana, Ingrid, Sandra), egy hím (Akin), két fiatal, a 2015-ös esztendőben született állat (Ikinya, Sisi), illetve a most született borjú, tehát összesen hét állat képviseli a zsiráfokat Budapesten.

A zsiráfok vemhességi ideje általában 400 és 460 nap között alakul. Az újszülöttek 170-180 cm magasak. A borjak 12-16 hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet, bár néhány hónaposan már megpróbálkoznak a szilárd táplálékkal is, amelynek aránya ettől kezdve folyamatosan növekszik. A nőstények 5, a hímek 7 év elteltével érik el az ivarérettséget.

(Forrás: legjobbitthon.hu)