Jump to content

A madárvész miatt az Uniótól kér segítséget Magyarország

2017. 01. 05. 15:02

A madárinfluenza-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint az Európai Unió szabályozása lehetőséget biztosít arra, hogy egészségügyi vagy járványügyi szempontból indokolt esetekben be lehessen avatkozni a belső piac működésébe és különleges, egyedi válságintézkedéseket hozhasson az Európai Bizottság.

Ezért Magyarország tekintettel a jelentős mértékű ágazati nehézségekre kéri a mechanizmus alkalmazását az uniótól.

A kérést Nagy István, az FM parlamenti államtitkára hétfőn Brüsszelben a Mezőgazdasági és Halászati Miniszteri Tanács ülésén terjeszti elő.

A madárinfluenza miatt január közepéig mintegy3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak,közölte korábban Csorbai Attila, a Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.

Még nincs vége a járványnak

A járvány még nem ért véget, ezért végleges számok a károkról nincsenek. A legnagyobb kárt a víziszárnyas-állományban okozta a betegség, de a kiesés miatt jelentős közvetett kára is keletkezett a termelőknek.

Január második felében Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent a madárinfluenza, ezzel Magyarországon amegbetegedés már összesen 7 megyét érint.A megbetegedéseknél a H5N8 vírustörzset azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

(Forrás: MTI)