Jump to content

Legendás budapesti mozik, melyek mára megszűntek vagy átalakultak

2017. 04. 02. 12:18

Régebben egy jó filmért elég volt sétálni egyet, mert olyan sok kisebb-nagyobb mozi volt a városban. Ma már a legtöbbje csak emlék.

Ha ma elgondolkodunk azon, hány mozink is van, főleg művészmozi, elég gyorsan a végére érünk a listának. De nem volt ez mindig így. Összeállításunkból – a teljesség igénye nélkül – kiderül, mára milyen intézmények vették át az egykori budapesti mozik helyén.

Apolló mozi

Az 1906-ban nyitott filmpalota 1923-as lebontásáig állt a mai Blaha Lujza téren, a helyén nyitotta meg kapuit 1926-ban a ma is létező Corvin Áruház. Ám az Apolló már 1915-ben a Royal szálloda épületébe költözött, itt kapta a Royal Apolló nevet, de volt Nemzeti Apolló és Vörös Csillag is, majd megint Apolló. Egészen 1990-ig, a szálloda átépítéséig ott működött.

Átrium mozi

A Margit körút 55. szám alatt található mozi 1935-ben nyitott, de a második világháború alatt súlyos károk érték, ezért be kellett zárni. 1947-ben nyitott meg újra, majd Május 1. mozira keresztelték át. 2001-ig üzemelt, néhány éve újra nyitva van Átrium Filmszínház néven, ám az alkalmi vetítéseken kívül nem moziként, hanem színházként működik sikeresen.

Bástya mozi

1896-tól Árpád, majd Carmen kávéházként volt ismert a hely, 1921-től vette át helyét a Carmen, majd később Bástya névre hallgató mozi. 1998-ig működött sikeresen, ma banki ügyleteinket tudjuk itt intézni.

Broadway mozi (volt Filmmúzeum)

1939-től várta a nézőket a Broadway mozi a Károly körúton, amely a második világháború után az említett mellett Barlang, majd Ady mozi néven volt ismert. 1957 és 1988 között Magyar Filmintézet és Filmtárként működött. 1991-ben, megint Broadway mozi néven újra kinyitott egy időre. Ma a Belvárosi Színház működik a mozi helyén.

Duna mozi

A Hollán Ernő utca 7. alatt található személyes kedvencem. 1937-ben nyitott, 1993-ban átépítették, majd 2003-ban megkapta az Odeon Lloyd nevet.

Kamaszkorom egy részét ennek a művészmozinak a kultikus videotékájában töltöttem a kétezres évek elején, és költöttem el szüleim pénzét tagságira. 2012-ben mint mozi az Odeon sajnos megszűnt, jazzklubbá alakították, így kénytelen vagyok néha letölteni a filmeket.

Hunyadi mozi

Már az 1890-es évektől tartottak itt színielőadásokat, filmeket 1910 körül láthattak először a nézők itt. Az épületet többször is kibővítették, kertmozit is kapott, mely tíz évvel élte túl a benti mozit, 1980-ban zárták be. 1985-ben nyitott meg ismét, teljesen felújítva, és 2000-ig működött. Ma irodaházak és egy üzletközpont állnak a helyén. Nagyon sok neve volt, Otthon Mozgóként kezdte, majd Nemzeti Nagymozgó, Corso, Royal, Árpád és Április 4-ként is szerepelt a köztudatban.

Kinizsi (kert)mozi

1912-ben, a Kinizsi utcában, egy húsüzem helyén nyílt meg a Magyar Tanítók Otthonaként, tanító lakásokkal és egy színházteremmel. 1914-től vált rendszeressé a filmvetítés az akkor már Kultur-Színpad néven létező helyen. Sok átalakítás, modernizálás folyt itt, 1927-ben létrehoztak egy kertmozit is, amely 1971-ig üzemelt. 1959-ben új nevet kapott, így lett Kinizsi mozi. 1988-ban bezárták, 1989-től moziklubként újra megnyitott és rögtön egy pikáns eseményt, az Első Magyar Pornófilmhetet rendezték meg benne. Rövid zárva tartás után, akkor már Blue Box néven nyitott meg.

2000-től a Tilos Rádió is onnan működött, végül alternatív szórakozóhely lett belőle, a sokak által jól ismert Kultiplex. 2007 szilveszterén zárt be a hely, melyet végül teljesen lebontottak.

Kossuth mozi

1946-tól 2009-ig üzemelt a hely a Váci út 14. alatt. A hetvenes években a metróépítés miatt be kellett zárni és csak 1983-ban nyitott meg újra. A hely folyamatosan megújult, először kamaratermet, majd több mozitermet is kapott. Aki ma ellátogat ide, filmet nem láthat, de be tud vásárolni, a helyből ugyanis egy Aldi üzlet lett.

Metro mozi

1926-ban nyitották meg a Teréz körúton a divatos UFA Színházat, mely később elhagyta nevéből a Színház szót. Aztán Scala-Metro, majd Szikra néven működött 1949 és 1990 között, végül Metro mozi lett, és 2000-es bezárásáig az is maradt. A mozi igazi látványosságnak számított, ugyanis több mint hétszáz nézőt befogadó terme mellett nyitható tetővel is büszkélkedhetett.

A hatvanas-hetvenes években napi hat filmet vetítettek itt, melyek mindegyike telt házas volt. A Metro 2000-ben zárt be, mert már nem bírta felvenni a versenyt a multiplex mozikkal. Helyén egy ideg a Ruttkai Éva Színház állt, ma fánkozó várja az arra járókat.

Szabadság (kert)mozi

Valószínűleg 1907-ben nyílt a Tavasz utcában lévő, akkor még Uránia Mozgó nevű mozi, mely 1931-ben zárt be először, hogy az akkor megjelenő hangosfilm vetítéséhez minden technikai átalakítást elvégezzék. 1932-ben Uránia moziként nyitott meg, tíz évvel később átkeresztelték Corvin mozira, de 1944-ben újra bezárt, egy évvel később megint más néven, Szabadság moziként nyitotta meg kapuit.

1959-ben tatarozás miatt kénytelen volt ismét bezárni, végül le is bontották a helyet rossz állapota miatt. Az 1962-es újranyitás után húsz évig üzemelt. 1986-ban kultúrházként nyitott meg újra, de filmeket mindössze egy évig vetített ezután. A kertmozi rész ma már nem létezik, de az épület továbbra is fennáll, rendezvények, irodai tevékenységek folynak benne.

Vörösmarty mozi

Az egy évvel ezelőtt bezárt mozi 1935-ben nyitott a Fészek mozi jogutódjaként. A hatvanas évektől kezdve többször is bezárták, irodaként, rakodóhelyiségként használták a metróépítéshez. 1984-ben nyitott meg újra, bezárásáig művészmoziként működött. Helyén most a Nem Adom Fel Café&Bar fogyatékosság-barát közösségi és kulturális kávézója működik, melyet megváltozott munkaképességű alkalmazottak üzemeltetnek.

(Forrás: legjobbitthon.hu)