Jump to content

Légtisztító mohafalat telepítenek Óbudán

2017. 05. 31. 15:12

A német fejlesztésű utcabútor egy kisebb erdőnyi fa légtisztító erejével rendelkezik.

Kisebb erdőnyi fa légtisztító erejével felérő utcabútort telepítenek Budapest III. kerületében - írja a Magyar Idők. Az intelligens informatikai megoldásokat is tartalmazó, önfenntartó, CityTree névre keresztelt mohafalat hat hónapra, kísérleti jelleggel fogja bérelni az óbudai önkormányzat.

A német fejlesztésű CityTree 275 városi fa levegőszűrő és -tisztító képességével rendelkezik. A különleges találmány mohakazetták segítségével csökkenti a légszennyezettséget. A nagy légzőfelületű növények állítólag a legsúlyosabb szmogriadók idején is hatékonyan szűrik a levegőt.

A CityTree emellett a beépített digitális rendszerekkel folyamatos méréseket is végez, a fal információs felületén így a pillanatnyi légszennyezettség és a mohafal teljesítménye is nyomon követhető. A mohakazetták víz- és tápanyagellátása teljesen automatizált, még esővíztartály is van a szárazabb időszakokra, a rendszer működéséhez szükséges áramot pedig napelemekkel állítja elő és akkumulátorokban tárolja a rendszer. A Green City Solutions ráadásul vandálbiztosra és időjárásállóra tervezte a mohafalat.

A mohafalat többek között Párizsban, Berlinben és Hongkongban is tesztelték. Azt, hogy Óbudán pontosan hová fog kerülni az utcabútor, még nem döntötte el az önkormányzat.

(Forrás: magyaridok.hu)