Jump to content

Letarolja Magyarországot az új kártevő

2017. 07. 01. 09:09

Már a szakemberek is figyelmeztetnek a hazánkban is egyre terjedő új kártevőre, az amerikai lepkekabócára. A tömegesen megjelenő fehér, gyantás rovar válogatás nélkül szállja meg a növényeket.

Már 2004-ben észlelték Magyarországon az amerikai lepkekabócát, de az állomány csak most szaporodott fel annyira, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal riasztást adjon ki miatta. Közleményükben azt írják, hogy a parányi élősködők idei elszaporodása különösen Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyékben ért el aggasztó mértéket, de jelenléte megfigyelhető Hajdú-Bihar megye közterületein és kultúrerdeiben is.

Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) nem válogat, megjelenik termesztett, vadon előforduló növényen, illetve gyomnövényen, bokrokon, fákon. A közterületre ültetett növényfajok közül főként az ostorfán, a vadgesztenyén, a juharon, a hárson, a kőrisen, az akácon, a platánon és az eperfán gyakori. Házi kertekben leginkább szőlőn, őszibarackon, dión és birsen károsít.

A szabad szemmel látható szipókás rovarok leggyakrabban a növények hajtásain és a levelek fonákán, a főér közelében találhatók meg. Jelenlétük könnyen felismerhető, hiszen az alattuk elhelyezkedő levelek, tárgyak felülete ragacsos a rovar által termelt váladéktól.

A rovar tojás állapotban a fás szárú növények kérgén telel át. Szívogatásával általában nem okoz különösebb kárt a növényen, viszont a lárvák és a nimfák által nagy mennyiségben termelt viaszváladék és mézharmat annál több kellemetlenséget eredményez. A mézharmaton a korompenész nevű gombafaj telepedik meg, mely fekete bevonatot képez mind a növényeken, mind az alatta elhelyezkedő tárgyakon, pl. padokon, autókon.

Védekezni ellene a rovar testét borító viaszréteg miatt meglehetősen nehéz. Kémiai védekezésre a május végi, június eleji időszak ajánlott, amikor a tojásból kikelő lárvák és a belőlük fejlődő nimfák testét még nem borítja sűrű, pelyhes viaszbevonat.

Figyelembe véve a kártevő biológiai sajátosságait, a Nébih a permetezésre felhasználható rovarölő hatóanyagok közül a felszívódó hatású készítményeket ajánlja – így például tiametoxam, acetamiprid –, valamint a kontakt hatóanyagú szereket – például deltametrin, lambda-cihalotrin. A tapadás elősegítésére célszerű a permetlébe nedvesítőszert tenni.

(Forrás: MTI)