Jump to content

Bor és gasztronómia témában festenek az idei Színes Város fesztivál művészei

2017. 08. 26. 09:13

A bor és a gasztronómia lesz a fő témája az idei Színes Város Budapest Fesztiválnak, amelynek egy hónapja alatt meghívott vendégművészek alkotnak tűzfalfestményeket Budapest számos pontján.

Negyedik alkalommal rendezi meg a Színes Város Csoport a művészeti fesztivált, ami azt mutatja, hogy erre a fajta vizuális élményre és erre a művészeti ágra komoly kereslet van nemcsak az alkotók, hanem a városban élők részéről is, akik lehetővé teszik, hogy egy-egy falat új élettel töltsenek meg a művészek - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, a fesztivált nyitó csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a rendezvénynek Berlin lesz a kiemelt partnervárosa, így számos Németországban élő és alkotó művész kapott meghívást a fővárosi falak megfestésére.

Nádudvari Noémi, a Színes Város Csoport művészeti kurátora kiemelte: legfontosabb küldetésük, hogy minél többféle nemzetközi urban-art művészeti irányzatot megmutassanak Budapestnek és minél több nemzetközi művészt hívjanak alkotni évről évre a fesztiválra.

A kurátor elmondta, hogy ebben az évben a programsorozatot két új falfestmény nyitja, amelyet az erzsébetvárosi Kertész utca egyik tűzfalára készített el két berlini művész, akik a német The Weird nevű alkotócsoport tagjai, munkáikat a töredezett vonalakból építkező, expresszív figuralitás jellemzi.

Az utcához közelebb eső, 230 négyzetméteres falfestményt öt nap alatt festette meg a Vidam művésznévre hallgató alkotó, aki Magyarországon született, iskoláit azonban már Németországban végezte, illusztrátornak Berlinben tanult. 

"Vidam alkotásában úgy ragadta meg a gasztronómia tematikát, hogy lement egészen az alapanyagokig, a friss termelői termékekig, és azt emelte ki, hogy milyen jó piacra járni és hazai termelőktől vásárolni, mindezt egy rá jellemző játékos formában" - mondta el a kurátor.

A második, nagyjából 450 négyzetméteres falon 11 napon keresztül dolgozott a német HRVB művésznevű alkotó. A tervezőgrafikusként dolgozó street art művész jelenleg illusztrátor a német fővárosban, első rajzait graffitisként jegyezte, később indult el a mostanra rá jellemző karakterábrázolás felé. A művész nyaranta járja a világot, és külföldi felkéréseknek tesz eleget, alkotott már Csehországban, Franciaországban, de Szibériában is. Budapesti festményének középpontjában a gasztronómia és a képzőművészet alkotói folyamatának hasonlósága áll.

Az egy hónapos fesztiválon a magyar és a német művészek mellett várhatóan osztrák, spanyol, lengyel és brit alkotók is készítenek festményeket a fővárosi falakra.

(Forrás: legjobbitthon.hu)