Jump to content

Budapest legjobb piknikező helyei

2017. 09. 07. 10:36

Nyár van, végre szép az idő, pakol­játok tele a pik­nik­ko­sa­rat, és tölt­setek egy-egy napot a szabadban!

Ha a sza­bad­ban pik­ni­ke­zünk, alap­sza­bály, hogy úgy hagy­juk ott a hely­színt, aho­gyan azt talál­tuk: a sze­me­tet dob­juk az arra kije­lölt helyre, ha nem talá­lunk ilyet, vigyük magunk­kal a leg­kö­ze­lebbi kukáig. Ne irt­suk ki magunk körül az erdőt, inkább sétál­junk egy kicsi­vel töb­bet, hogy meg­fe­lelő helyet talál­junk. Ha kutyá­val vagyunk, ügyel­jünk rá, hogy ne bók­lásszon túl messzire, mert nem biz­tos, hogy a szom­szé­dunk­ban pik­ni­kezők örül­nek neki, ha négy­lábú csa­lád­ta­gunk az ő ebéd­jükbe is belekóstol. 

Mielőtt elin­du­lunk, néz­zük meg, milyen időre szá­mít­ha­tunk. Erős nap­sü­tés­ben legyen nálunk fény­védő, a gye­re­kek­nek sapka, kalap, víz­par­ton, erdő­ben szúnyog-és kul­lancs­ri­asztó. Öltöz­tes­sük a gye­re­ke­ket réte­ge­sen, a sze­szé­lyes tava­szi idő­já­rás könyen kifog­hat raj­tunk. Vigyünk hatal­mas víz­hat­lan plé­de­ket, sok folya­dé­kot és készít­sünk vál­to­za­tos szend­vi­cse­ket, már­to­ga­tó­so­kat, amik­hez sze­le­tel­jünk fel zöld­sé­ge­ket, gyü­möl­csöt. A kutyus­nak vigyünk külön itatótálat.

Normafa

Kul­ti­kus kirán­du­ló­hely, mesés kilá­tás­sal a városra, tágas ját­szó­tér­rel és hatal­mas, pik­ni­ke­zés­hez ide­á­lis zöld terü­let­tel. Csak egy ugrás innen a gyer­mek­vasút, az Erzsébet-kilátó, vagy a libegő. Ha autó­val érke­zünk, szá­mít­sunk rá, hogy nehéz sza­bad par­ko­ló­he­lyet találni, tömeg­köz­le­ke­dés­sel a Széll Kál­mán térről a 21-es busszal jöhetünk.

Mar­git­szi­geti nagyrét

Való­színű­leg sen­ki­nek sem kell bemu­tatni Buda­pest egyik leg­ked­vel­tebb helyét, a Mar­git­szi­ge­tet. Ha nem sze­ret­jük a töme­get, ne ezt a hely­színt válasszuk pik­ni­ke­zés­hez, de az is ellene szól, hogy bár óri­ási zöld terü­let, Buda­pest ezen részé­nek lég­szennye­zett­sége az egyik leg­rosszabb. Viszont, ha a gye­re­kek elun­ták a füvön heve­ré­szést, átsé­tál­ha­tunk a szi­get állat­kert­jé­hez, ahol lova­gol­hat­nak, vagy kibé­rel­he­tünk egy bringóhintót.

Kopa­szi gát

Bár csak néhány éve készült el, mára klasszi­kussá vált a Rákóczi-híd budai lábá­tól induló Kopa­szi gát. Az euró­pai szín­vo­nalú, gyö­nyörűen kiala­kí­tott park, nem csak pik­ni­ke­zés­hez, de spor­to­lás­hoz is ide­á­lis, van itt több kávézó, étte­rem és van egy klassz ját­szó­ház is. Tömeg­köz­le­ke­dés­sel picit nehéz­ke­sebb oda­ta­lálni, Pestről a 103-as, Budá­ról a 86-os és a 153-as buszok­kal, plusz némi gya­log­lás­sal jut­ha­tunk el, viszont bicik­li­vel a Bla­há­ról húsz perc alatt oda­ke­re­kez­he­tünk. A par­ko­lás fizetős, még hét­vé­gén is.

Hajó­gyári sziget

A nem óbu­da­i­ak­nak való­színű­leg eszükbe nem jutna a Szi­get Fesz­ti­vá­lon kívül kiza­rán­do­kolni a Hajó­gyári szi­getre, pedig Buda­pest egyik leg­klas­szabb csúsz­da­parkja talál­ható itt. Nem csak autó­val (a hatal­mas par­ko­ló­ban nem prob­léma a par­ko­lás, ráadá­sul ingye­nes), de hajó­val is jöhe­tünk a Borá­ros tér felől, szá­raz­föl­dön, a szent­end­rei hévről pedig a Fila­to­ri­gát­nál kell leszállni. A meg­ál­ló­tól a szi­get bejá­ra­táig negyed­órás sétá­val jut­ha­tunk el.

Orczy kert

Buda­pest leg­na­gyobb angol­parkja nem csak egy oázis a város köze­pén, ahol pik­ni­kez­he­tünk, de itt kapott helyet az Orczy kaland­park is, van­nak séta­utak, egy tó, vala­mint kar­nyúj­tás­nyira talál­ható a Ter­mé­szet­tu­do­má­nyi Múzeum. A park reg­gel 6 és este 10 között várja a láto­ga­tó­kat. Tömeg­köz­le­ke­dés­sel az M3 Nagy­vá­rad téri meg­ál­ló­já­nál kell leszállni. Kutyá­kat nem lehet bevinni.

(Forrás: legjobbitthon.hu)