Jump to content

Átadták a XIII. kerület Visegrádi utcai Szakrendelőjének CT és MR Diagnosztikai Centrumát

2017. 10. 09. 13:00

Átadták a XIII. kerületi önkormányzat Visegrádi utcai Szakrendelőjének CT és MR Diagnosztikai Centrumát csütörtökön. A kerületi lakosoknak mostantól maximum két hetet kell várni a CT és MR diagnosztikai vizsgálatokra, amelyeket az önkormányzat - szakorvosi vélemény alapján - térítésmentesen biztosít - tájékoztatott a kerületi önkormányzat.

A XIII. kerület az önkormányzatok közül elsőként vásárolt CT és MR gépeket: saját forrásból 800 millió forintot költött rájuk. Ilyen korszerű CT és csúcstechnológiájú MR berendezés nincs máshol az országban, Európában is csak néhány van belőlük - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az ünnepélyes átadáson Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere kiemelte: "a XIII. kerület már hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került."

Mint a közleményben írták, az elmúlt években a kerületi betegek CT vizsgálatainak több mint 90 százalékát legalább 13 egészségügyi intézményben végezték. A fennmaradó 10 százalékon majdnem félszáz egészségügyi intézmény CT laborja osztozott, gyakran vidéki kórházak is. Ugyanez volt a tapasztalat az MR kapcsán.

Az ilyen vizsgálat kényelmetlenséget jelentett a pácienseknek, de szakmailag sem volt ideális, hiszen a kontrollvizsgálatokat sokszor más intézményben végezték, mint az eredeti vizsgálatot. A beteg nyilván abba a centrumba ment, ahol éppen rövidebb volt a várakozási idő.

Ezt a helyzetet orvosolta kerületi önkormányzata, amikor megteremtette a felsőkategóriás, nagyteljesítményű CT és MR eszközök beszerzésének és rendszerbe állításának lehetőségét - áll a közleményben.

Tudatták azt is, hogy évente mintegy ezer egészségügyi szűrést végeznek a XIII. kerületi rendelőkben, a kiszűrt kóresetek aránya 35 százalék. A kerületi felnőtt lakosság előzetes bejelentkezés alapján, háziorvosi beutaló nélkül veheti igénybe az önkormányzati szakorvosi szűréseket.

(Forrás: MTI)