Jump to content

Megújul 5,6 milliárd forintból a váci Jávorszky Ödön Kórház

2018. 01. 06. 13:36

Az Egészséges Budapest Program keretében a kormány 5,6 milliárd forintos fejlesztési támogatást nyújt a váci Jávorszky Ödön Kórháznak - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője pénteken Vácon.

A kórház összdolgozói értekezletén Rétvári Bence elmondta, hogy még a múlt év végén döntött a kormány a 150 ezer embert ellátó kórház több mint ötmilliárd forintos fejlesztési támogatásáról, amelyből új járóbeteg-ellátó épülettömb jön létre és korszerűsítik a már meglévő épületeket. A támogatás lehetőséget ad új laboratóriumi, diagnosztikai eszközök vásárlására, orvosi és informatikai berendezések beszerzésére is.

Az államtitkár hozzátette, hogy a beruházások elsődleges célja a járóbeteg-ellátás fejlesztése; a betegek száma a váci vonzáskörzetben megközelíti az évi 500 ezret.

Rétvári Bence beszélt arról is, hogy a kórházban nem ez az első fejlesztés az elmúlt időszakban, hiszen mintegy 4,5 évvel ezelőtt már megvalósult egy csaknem 2 milliárd forintos beruházás. 

Hangsúlyozta, hogy a most odaítélt összeg a legnagyobb az Egészséges Budapest Program második ütemében, vagyis kiemelt támogatást jelent.

Az államtitkár szólt arról: ez nem az egyedüli támogatás, amelyet Vác és környezete kapott, hiszen például 3 milliárd forintból megújul a város belső része és a múzeumi negyed is 1 milliárdos támogatásban részesült. Hozzátette, hogy a város 5 milliárd forintból egy többfunkciós csarnokot is kap az elkövetkező három évben. 

A rendezvény végén bemutatkozott a kórház új főigazgatója, Urbán Edina, aki elmondta, hogy a jövőben a betegellátás folyamatát is optimalizálni kívánják.

A dolgozói értekezlet sajtónyilvános részén részt vett Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, Harrach Péter (KDNP) országgyűlési képviselő, Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója és Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Vác polgármestere is. 

(Forrás: MTI)