Jump to content

A húsvét árnyoldala

2019. 04. 18. 17:59

Ha rendszeresen ingázol hétvégente az otthonod és az egyetemi városod között, akkor biztos, hogy ismerősek lesznek a lista elemei.

Ugye sokatoknak ismerős élmény, amikor péntek délutánonként próbálsz felzsúfolódni a haza tartó vonatra vagy buszra, majd vasárnap ételdobozokkal megrakva vagy kénytelen megismételni ezt az attrakciót? Persze, legtöbbször nem a helyvadászat az egyetlen probléma, hiszen a kedves utastársak is bőven megnehezíthetik az utazást… Ráadásul, az ünnepek, tanítási szünetek közeledtekor az is járműre pattan, aki nem ennyire rendszeres hazajáró. Most listába szedtük saját élmények alapján mik a tömegközlekedés legidegesítőbb pillanatai a késő járatoktól kezdve az idegesítő utastársakig.

1. Vadászni kell az ülőhelyet

Bár az évek során kialakult a rutin és tudtuk, hogy a vonat leghátsó kocsijában jó eséllyel még találunk olyan kupét, ahová mind a négyen beülhetünk a társaságból, azért ennek felfedezéséig nem egy vonatutat zötyögtünk végig félúton a folyosón állva, majd az ajtó mellett csomagokon ülve. Diákként pedig szóba sem jött, hogy ülőhelyre bármilyen pluszt is költsünk.

2. Késik a járat

Ember tervez… a vonat meg majd elindul valamikor. Leszakadt felsővezeték, baleset, vágányzár, egyéb technikai okok miatt már számtalanszor rostokoltunk a semmi közepén vagy éppen csak kilométerekre a célállomástól, az álló vonaton a kalauzra vadászva, aki talán meg tudja nekünk mondani, hogy mennyit kell még várni. Persze, ilyenkor gyakran lekéstük a csatlakozást is és indulhatott az otthoni riadólánc, hogy ugyan, mégis ki jön a szomszéd városba a „gyerekekért”. Arról nem is beszélve, hogy míg Pest fele általában mindenki el volt látva élelemmel, hazafele már a korgó gyomrunkkal is küzdöttünk, nemcsak a türelmetlenséggel.

3. Nincs megállás

Ehhez kapcsolódik harmadik pontunk is, ugyanis buszon, vonaton nincs megállás. Ha nem készültünk elég élelemmel vagy vízzel az útra, már nem igen lehetett pótolni és míg a mosdóhasználat a vonatokon megoldott, addig távolsági járatokon wc használatról álmodni sem lehetett… Ehhez képest egy autós utazás igazi luxus üdülés, ahol a sofőrrel egyeztetve könnyen orvosolni lehet mindkét problémát egy gyors, benzinkutas megállóval.

 

4. Akkor is azt hallgatod, amit az utastársad

Az utastárs, aki úgy gondolja, annyira jó a zenei ízlése, hogy mindenkinek muszáj megismernie a kedvenc számait. Egy ilyen ízlésdiktálónak nincs szüksége fülhallgatóra, elég a telefonja hangszóróját maximumra tolni, esetleg az előadás érvényre juttatását segítheti hangos énekkel vagy lábon dobolással is. Igazi élmény egy ilyen utastárs, akit még maximumra állított fülessel sem lehet teljesen ignorálni.

5. Belecsöppenhetsz bármikor egy osztálykirándulásba

Nincs is jobb annál, mint amikor elmélyülten készülsz a vizsgádra, majd a következő állomáson felszáll melléd az egész harmadik B, akik éppen osztálykirándulásra mennek. És akármilyen aranyosak is tudnak lenni a gyerekek, bizony nem a legjobb útitársak egy ilyen esetben. De a tanulást vagy éppen az alvást egy meccsre utazó drukker csapat is könnyedén megzavarhatja, hiszen nagyobb csoportoknak egyértelműen egyszerűbb választás a vonat.

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)