Jump to content

Nem lesz több műanyag Pécsen

2019. 09. 17. 20:26

Helyette 70 ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki. Ilyen intézkedésre még nem volt példa a magyarországi felsőoktatási intézményeknél.

Október elsejétől megszünteti a műanyag PET palackos vizek, illetve italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem, helyette újrahasznosítható üveges kiszerelésűt vásárol - közölte a hírt az egyetem online magazinja, az UnivPécs.

A döntés kapcsolódik a „Zöld Egyetem” programhoz, amelyhez a Pécsi Tudományegyetem négy éve csatlakozott, és amelynek egyik legfontosabb üzenete a környezettudatos szemlélet erősítése, a folyamatos nyitottság, fogékonyság fenntartása az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt.

Ezzel a Pécsi Tudományegyetem az első magyarországi felsőoktatási intézmény, ahol mellőzik az eldobható műanyag flakonokat.

„Csak Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET palack kerül forgalomba, azaz fejenként mintegy 150 palack, amely környezetszennyezési szempontból nem túl jó hír, mint ahogy az sem, hogy a palackok töredéke, csupán 7-8%-a kerül újra-felhasználásra, a mara-dék nagyobb hányad pedig a környezetet terheli.

Azzal, hogy megszüntetjük az eldobható, műanyag PET kiszerelésű vizek, üdítők beszerzését, vásárlását, intézményi szinten is támogatjuk a környezettudatosságot"

- mondta ennek kapcsán Jenei Zoltán kancellár, a „Zöld Egyetem” program vezetője és a „PET palack mentes intézmény” projekt ötletgazdája.

Az egyetemen 70 kijelölt, ingyenes víztöltő állomást helyez ki, amelyek "víz szigetként" működnek majd: a hallgatók és a dolgozók hűtött szénsavas és mentes, valamint forró vízhez juthatnak, ingyen, kényelmesen megtölthetik üvegjeiket, kulacsaikat.

A döntés egyenlőre csak a vizes és üdítős palackok száműzését érinti, de a PTE tervbe vette az újrahasznosított, komposztálható anyagból készült tányérok, evőeszközök, poharak és dobozok használatát is az egyetem büfé és egyéb vendéglátó egységeiben, valamint minden, az intézményhez köthető rendezvényen.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pexels.com)