Jump to content

Drágulnak a fővárosi lakások

2019. 10. 23. 10:37

Az OTP Jelzálogbank statisztikája alapján több kerületben is egymillió felett van az átlagos négyzetméterár, egy-két éven belül azonban a főváros más részeire is ez lehet jellemző.

Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép legfrissebb adatai szerint 2019-ben tetőzhet a lakásátadások száma, miközben egyre több területen haladhatják meg az új lakások négyzetméterárai az egymillió forintot.

Az OTP Jelzálogbank statisztikája alapján idén átlagosan nagyjából 750 ezer forintot, jövőre azonban már átlagosan 850 ezer forintot kérhetnek négyzetméterenként az új lakásokért.

A főváros I., II., V. és a XII. kerületében az új lakások átlagos négyzetméterára már most meghaladja az egymillió forintot, és egy-két éven belül a város más részein is általánossá válhat ez az árfekvés, például a VI., a VII., a VIII., a IX., a XI., illetve a III. és a XIII. kerületben.

A vevők és a beruházók körében továbbra is a XIII. kerület a legnépszerűbb, ezt támasztja alá, hogy tavaly a fővárosban átadott 6400 új építésű lakás 20 százaléka itt helyezkedett el. A dobogó második fokán a XI. kerület áll, ahol 2018-ban 1300 lakást adtak el, idén pedig 2700 átadása várható.

Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint idén 13 500 új lakás átadása várható, amelyek csaknem egyharmada a XIII. kerületben épül.

Tavaly több mint 8400 új társasházi lakást adtak el Budapesten, ami ugyan néhány száz darabbal elmarad az előző év eredményétől, azonban a 2018. novemberi áfa-bejelentésnek köszönhetően idén is maradhatnak a már-már válság előtti keresleti szintek. A kormány 2018. novemberi döntése értelmében azon projektek lakásait, amelyekre 2018. november 1. előtt jogerős építési engedélyt szereztek, 2023. végéig 5 százalékos áfával lehet értékesíteni.

Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője kifejtette, hogy a következő időszakban, amikor együtt él a kétféle áfaszint, a 27 százalékos áfával terhelt lakások nettó árát még elfogadható nyereséget hozó szintre csökkenthetik a fejlesztők, miközben az 5 százalékos áfával kínált lakásokét vélhetően megemelik az érintett beruházók. Így a jelenlegihez képest emelkedő árszinttel kell számolni, de az 5 és a 27 százalékos áfa-tartalom közötti eltérésből adódó nagyjából 21 százalékosnál kisebb mértékben.

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)