Jump to content

Jó hír az ózonlyukról

2019. 12. 27. 21:32

A végelláthatatlannak tűnő természeti katasztrofák egész sora után jöjjön egy jó hír: 30 év után nem nyílt ki akkorára az ózonlyuk, mint eddig.

Bár a közhiedelem szerint az ózonlyuk egyre csak növekszik, ezzel is veszélyeztetve az életminőséget a Földön, valójában sikeresek azok a törekvések, amelyek a lyuk területének csökkentésére irányulnak. Olyannyira, hogy idén 30 év után kisebbre nyílt az ózonlyuk az eddigi évekhez képest - írja a BBC a Meteorológiai Világszervezet által kiadott jelentésre alapozva.

Az ózonrétegen található lyuk valójában a levegőben található ózonkoncentráció lecsökkenését jelenti, amely az Antarktisz fölött helyezkedik el.

Az ózon felel azért, hogy a Napból érkező ultraibolya-sugarakat megszűrje, ám az óronréteg csökkenésével a napsugarak szűrés nélkül érnek le a Földre. Az utóbbi évtizedekben több vállalat is aláírta az úgynevezett a montreali protokoll nevű nemzetközi egyezményt, amellyel vállalják, hogy elhagyják az ózonkoncentrációt csökkentő anyagok (amilyen például a króm vagy a bór) használatát.

Mostanra látszik, hogy a kezdményezés sikeres, hiszen idén "csak" 5 millió négyzetkilométeres volt a tavalyi 20 millióhoz képest.

A jelentés arra is kitért, hogy a jelenlegi számítások alapján 2060-ra állhat vissza az ózonréteg állapota olyanra, amilyen az 1970-es évek előtt volt.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pexels.com)