Jump to content

Élj zöldebben

2020. 02. 29. 15:45

Hogy könnyebben belevághass a környezettudatosabb életmódba, összegyűjtöttünk neked néhány hasznos tippet.

Ma sci-fi, holnap valóság

Manapság már a tudatos, zöldebb gondolkodásmód és egyben az energiatakarékosság is egyre inkább a közgondolkodás részévé vált. Egy környezetbarátabb otthon megteremtése szerencsére sokak számára prioritás, vagy legalábbis vágyott cél. Hogy könnyebben belevághass ebbe, összegyűjtöttünk neked néhány hasznos tippet.

Régi nyílászárók? Nyiss a hőszigetelésre!

Ha építkeznél, vagy befektetési céllal vennél ingatlant, akkor a hőszigetelésre és a jó minőségi építési anyagokra mindenképp figyelj oda, mert ezzel rengeteg energiát takaríthatsz meg. A hőmérséklet megtartásában a nyílászárók segíthetnek, de ezekkel a kinti zajszennyezést is jelentősen megszűrheted. Biztos laktál már olyan helyen, ahol valamelyik szomszédod mindig fúrt, flexelt, kopácsolt, füvet nyírt vagy hangos kutyaugatásra keltél vasárnap reggel. Na, ezért is fontos az ablakok megfelelő kiválasztása. Ha jobban beleásnád magad a szigetelési praktikákba, akkor itt olvashatsz róla bővebben.

Tetőtér csúcsra járatva

Az utóbbi évtizedekben a lakáslehetőségek szűkülésével egyre több lett a beépített, lakhatási célú tetőtér. Az ilyen ingatlanoknak sajnos sok hátránya ismert, hiszen még ha jól is vannak hőszigetelve, nyáron hamar felmelegednek, télen pedig a fűtésszámlád lehet húzósabb egy effajta ingatlanban. A tetőtér szigetelését ezért mindenképp hozzáértő szakemberrel végezd el, ha netalántán erre készülnél. 

Élj környezettudatosan!

Sokféle módon takaríthatsz meg energiát akár kisebb felújításokkal, akár csak a saját szokásaid megváltoztatásával is. De nem kell egyből mindent az utolsó tégláig átalakítanod, kezdetnek az is elég, ha jobban odafigyelsz pár apróságra: ne folyasd feleslegesen a csapot, mindig kapcsold le a villanyt magad után, a mosogatógépet csak akkor indítsd el, ha tele van, szárítógép helyett pedig inkább teregess. Sokat segíthet, ha írod a fogyasztásod, így könnyebben tudsz kalkulálni a következő hónapra. Ezen kívül használhatsz okostermosztátot, energiatakarékos égőket, okoskonnektort és ha kissé feledékenyebb típus vagy, akkor mozgásérzékelős lámpákat is. 

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pexels.com)