Jump to content

Kávé helyett

2020. 02. 29. 15:51

Ahogy közeledik a tavasz, egyre többször ránk törhet a tavaszi fáradtság, ezért egyre gyakrabban próbáljuk magunkat egy kávéval feldobni. Ami nem biztos, hogy a legjobb ötlet.

Igaz, hogy már tavaszias az idő, aminek lehet örülni, de ezzel még nem vagyunk túl a téli megpróbáltatásain, mert nagyon sok emberre rátörhet már most a tavaszi fáradtság, és egyik kávét a másik után öntjük magunkba. Azonban a kávé sem mindig jó megoldás, hiába van nagyon sok jótékony hatása. Tehát mielőtt lefőzöd a következő kávát gondold végig ezt az 5 dolgot!

1. Számold össze hány kávét ittál már ma!

A túl sok kávé pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amiért isszuk. Ráadásul a koffein túladagolásnak is megvannak a veszélyei. De honnan tudhatod, hogy túl sok volt a kávé? A következő tüneteket tapasztalhatod: fejfájás, álmatlanság, indokolatlan ingerlékenység, zavarossá váló beszéd, erős szívdobogás, nyugtalanság, emésztési zavarok, az arc kipirulása.

Általános szabályként, ha napi 3-4 koffein tartalmú kávénál nem iszunk többet, akkor még éppen elkerülhetjük a kávé fogyasztás negatív hatásait.

Érdemes az egyik kávét zöld teára vagy matcha teára cserélni, mert míg a kávé hirtelen növeli az éberséget, viszont nem tart túl sokáig, addig a matcha tea lassabban, de akár 5-6 órán keresztül is érezteti a hatását. Ha nem ismered a matcha felhasználási lehetőségeit, akkor ebben a videómban 3 különböző receptet is mutatok.

2. Igyál egy pohár vizet!

Nagyon sok esetben az éberségünk csökkenése összefüggésben van a dehidratáltsággal, amelynek a tünetei a szájszárazság mellett a fáradtság, rossz közérzet, fejfájás, kábultság, izomgörcsök. Ráadásul a koffein vízhajtó tulajdonsága miatt, ha csak koffeintartalmú italokat fogyasztunk, akkor ezek a tünetek még inkább fokozódhatnak.

Kávéfogyasztás előtt és után igyál egy-egy pohár vizet, napközben is legyen nálad feltöltött kulacs, és ne felejtsd el meginni!

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pexels.com)