Jump to content

Megint találtak valamit

2021. 03. 16. 11:26

Megtalálták az egykor a Dísz téren álló Vöröskereszt-székház eredeti gránit tábláit, a királyi palotában előkerült egy eredeti Hauszmann-kori lépcső, a Csikós udvaron pedig egy eddig fel nem tárt, középkori várfalszakasz.

Újabb értékes leleteket fedeztek fel a régészek a budai Várban a Nemzeti Hauszmann Programban folyó munkálatokon.

Megtalálták az egykor a Dísz téren álló vöröskereszt székház eredeti gránit tábláit, a királyi palotában előkerült egy eredeti Hauszmann-kori lépcső, a Csikós udvaron pedig egy eddig fel nem tárt, középkori várfalszakasz.

A Budavári Palotanegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program keretében a budai Vár több területén zajlanak régészeti feltárások, valamint korábban lerombolt épületek helyreállításának előkészítő munkálatai.

A terveknek megfelelően halad a Dísz tér sarkán az egykori vöröskereszt székház visszaépítéséhez szükséges tereprendezés, a királyi palota déli összekötő szárnyának hiteles rekonstrukciója és a Csikós udvar megújítása is - írja közleményében a Várkapitányság.

A fejlesztések eredményeként újjászületik a Vöröskereszt Egylet egykori székháza, amely 1948-ig a Dísz tér sarkán állt. Az évtizedekig elzárt terület feltárása januárban kezdődött, akkor Mikula Ferenc több mint 100 éves alkotásai, Álmos és Előd vezér szobrai kerültek elő a beomlott pincéből.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pexels.com)