Jump to content

Mikor lazíthatunk?

2021. 04. 06. 07:17

A belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás. Ezt követően lépnek életbe egyes enyhítések.

Mint azt korábban megírtuk, egyre biztosabbnak tűnik, hogy a napokban Magyarország eléri a 2,5 millió beoltotti számot, amivel a jelenleg hatályban lévő rendelkezések szerint automatikusan beindul az újranyitás. Orbán Viktor miniszterelnök korábban a fokozatos nyitás első lépésének feltételéül ezt szabta meg.

Hétfőn a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK)a kormány honlapján közölte:

Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót.

A KTK azt írta: Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás. Ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:

- A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

- Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.

- Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

- A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

- A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

- A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

- A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra - tették hozzá.

Ugyanakkor a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt mondta, hogy a két és fél millió ember beoltását követően lehet arra számítani, hogy "a beoltott tömeg" valamennyire megváltoztatja a koronavírus-járvány lefolyását. De kiemelte: "ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni". Azt mondta: a járvány kezdetén úgy tartották, hogy a nyájimmunitáshoz a lakosság 60-70 százalékának átoltottsága megfelelő.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pixabay.com)