Jump to content

5 kihagyhatatlan csokis hely hazánkban - 1. rész

2016. 01. 19. 14:43

Szögletes csokoládé, kerek csokoládé, egész csokoládé, sőt, talán még megkezdett csokoládé is kapható nálunk. Amíg az ínyencek a gasztroforadalommal voltak elfoglalva, Magyarország szépen csendesen valóságos kézművescsokoládé-birodalommá fejlődött. Most hat helyet mutatunk, amit egy igazi édességrajongó nem hagyhat ki.

Gábriel Bon-Bon Manufaktúra – A csokinagykövet

Gábor Sándor cukrászmester csokoládéba csomagolja az ország összes büszkeségét – ami pedig véletlenül nem ehető, azzal a csokoládét veszi körül. Egyik legújabb alkotásában szatmári szilva trüffel bújik meg a csokibevonat alatt, az édességet pedig szilkékben, vagyis a hagyományosan a szilvalekvár tárolására használt edényben kínálják.

Ebből a műhelyből került ki a híres Magyar Rapszódia is. A Liszt Ferenc emlékére készült bon-bonokba szőlő, vadmeggy, kékszilva és dió töltés került egy cseppnyi pálinkával. Az édesség elérhető Zsolnay-porcelán bonbonierben is, de komoly karriert is magának tudhat: 2011-ben, Magyarország európai uniós soros elnöksége idején ez volt a hozzánk látogató delegációknak szánt hivatalos diplomáciai ajándék.

Sweetic – Édes ajándékok

Egy szem bonbonba is rengeteg törődés fér – ez is lehetne az etyeki Sweetic Csokoládé Manufaktúra mottója. A szigetszentmiklósi műhelyben minden édesség kézzel készül, a legnemesebb anyagokból, gondosan díszítve. A manufaktúra leghíresebb termékei talán a zölddiós és a matacha teás – lime-os –gyömbéres bonbonok, amelyek 2015-ben elnyerték a Great Taste Awards gasztronómiai Oscar-díját.

„Harcolunk az emberek csokoládéhoz való jogaiért” – mondja magáról a csapat, de a kemény csaták mellett a vidámság sem hiányzik az üzletből. A sütinyalókák mellett az egyik legnépszerűbb csokis termék az Orosz rulett. Az édesség elegáns dobozában hat csokoládéba burkolt lövedék található. Ezek közül 5 finom, belga mogyoró pralinét rejt, egyet azonban kétféle, extra erős chilivel fűszereztek. Vajon kinek jut a „gyilkos” golyó?