Jump to content

Magyarországra érkezett a világ legkülönlegesebb fagyija

2016. 01. 21. 15:18

A világ legújabb fagyitrendje Ázsia és Amerika után immáron kis hazánkat is meghódította.


A frozen joghurt, illetve a különböző bizarrabbnál bizarrabb ízesítésű kézműves fagylaltok után egy fiatalember, Kaszás Attila gondolt egyet, és megnyitotta Felvidék első jégserpenyős fagyizóját is. A koncepció eléggé bejött, hiszen december közepe óta az Örs vezér terénél is megtalálhatjátok az iSweet fantázianévre hallgató különleges jégkrémezőt.

A jégserpenyős fagyi népszerűsítésében a YouTube-nak is szerepe van, hiszen talán nincs is látványosabb Street Food-mutatvány annál, mint amikor ez az édes, folyékony szaft bársonyossá keményedik, miközben az eladó spatulával aprítja bele a finomabbnál finomabb feltéteket. Az egész eljárás csúcspontja pedig az, amikor a jégkrémből apró göngyölegeket formálnak, belepakolják őket egy papírpohárba, végül pedig tejszínhabbal, különböző szószokkal és cukorkákkal bolondítják meg az elkészült remekmű tetejét. Nyilvánvaló, hogy az Ázsiába érkező turisták tömegesen videózzák le az étvágygerjesztő procedúrát, amely azonnal feltöltenek a világhálóra is.

Az iSweet történetére visszatérve: ahogy fentebb is említettük, az üzletember tavaly nyáron, egy viszonylag kis lélekszámú felvidéki városban, Párkányban nyitotta meg az első standját. Nagy támogatást kapott ebben barátnőjétől, Mishelltől is, aki nem csak szlovákul beszél, hanem töviről-hegyire ismeri a környéket is. A kezdetek előtt Attila bátyja, Zoltán másfél hónapot töltött Thaiföldön, hogy ellesse a jégserpenyős fagylalt elkészítésének minden csínját-bínját. Miután egyértelművé vált, hogy a Kárpát-medencében is van keletje a "kaparós jégrémnek", nem volt kérdés, hogy Magyarországon is elkezdenek terjeszkedni. Így nyitott meg december 12-én az Árkád üzletközpontban hazánk első jégserpenyős fagyizója, amelynek a neve az ice, a sweet, illetve a trendi jelleget hangsúlyozó "i" betű összeolvadásából ered.

Az időzítés sem volt véletlen: Attila direkt decemberre tűzte ki a megnyitót, hogy meglovagolja a nagy karácsonyi, illetve szilveszteri rohamot. A tropikus Thaiföldön általában a forgalmas belvárosi utcákon készítik a jégserpenyős fagyit, nálunk viszont csak nyáron van kereslet a kültéri árusokra. Ellenben – tegyétek a szívetekre a kezeteket - ki ne kívánná meg ezt a hűsítő édességet a kellemes meleg, fedett üzlethelyiségek között sétálgatva?

Ha ti is szívesen megkóstolnátok a kaparós jégkrémet, az iSweetben háromféle alap (tejes, csokis, cukormentes), tizenöt friss idény gyümölcs és tíz édesség közül választhattok. Attila igyekezett magyar arculatot teremteni a páratlan fagyizónak, így a nassolnivalók között szerepel például a Túró rudi, illetve a Milka-csoki is.
Alapvetően két feltétet aprítanak bele a jégkrémbe, de felárért kérhettek bele többet is. Ezt azonban a felszolgálók nem javasolják, mert domináns gyümölcsök vagy kekszek elnyomják a többi ízét. Érdemesebb tehát minél több kombinációt kipróbálni már csak azért is, mert mindegyik nagyon finom, és lehetetlen mellélőni a párosításokkal.