Kockacsoki – Jó ízű felelősség
A Kockacsoki budapesti manufaktúrájában készült már katonai csokoládé rekonstrukció (a magas kakaóvaj- és kalóriatartalmú édességet az amerikai hadsereg osztotta a katonáknak), belga csokis logikai játék (ha a feladvány túljárt az eszünkön, egyszerűen elfogyaszthatjuk), de a műhely kézműves remekei az OMÉK-en is nagy sikerrel szerepeltek.
A manufaktúrában finom, területszelektált és belga csokoládékból készülnek az alkotások, méghozzá két autista spektrumzavaros fiatal közreműködésével. A Kockacsoki alapítói azt tűzték ki célul, hogy megmutatják: a fogyatékossággal élők foglalkoztatása piaci körülmények között is lehetséges. A társadalmi felelősségvállalás keretében rendszeresen tartanak képzéseket, és csokis foglalkozásokat sajátos nevelési igényű gyerekeknek, és nehézségekkel élő felnőtteknek. De ha kedvet kapunk, a nyitott műhely-napokon, csokoládés csapatépítőkön és táborokban mi is belekóstolhatunk az édességkészítés világába.
CsokiSzeg – Ne fald, élvezd!
A CsokiSzeg nem készíti, hanem árulja és válogatja a csokoládét, a különleges kőszegi üzlet azonban kihagyhatatlan, ha csokoládés túrára indulunk. Az üzlet kínálatába csak a legjobb, többnyire magyar termékek kerülhetnek, amelyeket az alapítók is megkóstoltak, így minden csokoládéval személyes a kapcsolat. Ha különleges ajándékot keresünk, ez az üzlet az egyik legjobb választás egy kis vadászatra: sok olyan gyártó terméke is kapható itt, aki egyébként nem engedi kereskedelmi forgalomba az édességeit, de a CsokiSzeggel kivételt tesz.
A CsokiSzegben az itthon ritkán kóstolható külföldi édességekből is megtalálunk néhányat – természetesen az eladók itt is legalább a hazai importőrrel kezet fogtak már. De az üzlet nem csak a csoki miatt érdekes. Az egykor vasboltként üzemelő, évszázados helyiségben tartózkodik Kőszeg egyetlen, állandó turistája, egy kedves vasfigura.
Harrer Chocolat – Minden, amit tudni szerettünk volna a kakaóbabról
A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda az egyik legjobb hely arra, hogy megtudjuk, valójában mit is rejt a kedven édességünk. Minden nap 10 és 14 órai kezdettel indulhatunk kóstolótúrára – sokkal biztonságosabb körülmények között, mint Charlie Willy Wonka üzemébe. A bemutatókon kakaóbabot, félkész, tejes, ét és töltött csokoládékat is kóstolhatunk, desszertnek pedig forró csokit szolgálnak fel. Harrer-Abosi Beatrix, aki férjével, Karl Harrerrel 2009 nyarán nyitotta meg a családi csokoládé műhelyt azt mondja: a programon mindent megízlelni komoly kihívás a mennyiség miatt.