Jump to content

Legendás budapesti kéváházak - Hadik

2016. 02. 01. 16:56

Budapest igazi kávévárossá vált a századfordulóra. Az 1900-as években már vagy ötszáz kávéház, kávézó volt a fővárosban. Akadt köztük jónéhány, amely kiváló íróink, költőink, humoristáink vagy újságíróink második otthonának számított.

Létét részben a 20. század első éveinek nagyszabású építkezéseinek köszönheti, részben pedig annak, hogy Karinthy Frigyes neje, majd a kiváló író is gyakran megfordult itt.

A Bartók Béla út 36-38. szám alatt álló társasházat egy orvos és a felesége építtették Svarc Jenő tervei alapján. A ház a közelben található laktanyáról a Hadik nevet kapta. 1911-ben Téri Nándor nyitott ezzel megegyező nevű kávéházat a földszinten, ám hamarosan új bérlők működtették, mert az első vezetőjének nem sikerült igazán beindítania.

A Hadik csupán 1920-as évektől vált felkapott hellyé, amikor a tőle nem messze lakó Karinthy Frigyes elkezdett ide járni. Karinthyt követték a barátai, majd a többi jeles író és költő is. Saly Noémi kutatásai szerint Déry Tibor, Tersánszky Józsi Jenő, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Füst Milán, Nagy Lajos, Hunyady Sándor, Heltai Jenő, Rejtő Jenő is gyakran üldögélt a Hadikban.

A hely beceneve szatyor volt, ugyanis a fennmaradt anekdota szerint, amikor Karinthy először lépett az alagsorba, és pillantotta meg a falakat borító gyékényt, felkiáltott: "De hiszen ez egy szatyor!”

Budapest ostroma és a felszabadulás után sokáig üresen állt a Hadik, majd 1971-ben a Szivárvány Áruházé lett a helyiség. A rendszerváltozás után cipőbolt volt a kávéház helyén, és csak a 2000-es években merült fel az igény arra, hogy újra megnyisson a Hadik, itt, az eredeti helyén. 2010-ben kapta meg a felújított Hadik Kávéház és Szatyor Bár és Galéria a működési engedélyt. Előbbi klasszikus kávéház, utóbbi pedig vidám, vicces hely, amely elsősorban a fiatalokat célozza meg.