Jump to content

Ezek 2015 legjobb hazai éttermei

2016. 02. 03. 21:30

Megvan az év étterme: idén az Onyx nyerte el a kitüntető címet a Dining Guide-tól. Az Év Szakácsteljesítménye Díjat pedig szintén az Onyx egyik séfje, Széll Tamás kapta a Bocuse d’Or-on elért teljesítményéért. A díjat február 29-én, hétfőn este a Larus Étterem és Rendezvényközpontban rendezett gálán adták át.

Az idei éttermi kalauz listájának összeállításához a 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari, a zsűri elnöke nyújtott segítséget.
Az olasz sztárséf titokban tesztelte a legjobb húsz éttermet, ezután döntött arról, kinek ítéljék oda a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját.

"Hatalmas élmény volt vele bárhova beülni, mérnöki pontossággal ismert fel már szagról minden alapanyagot és fűszert, és ránézésre megállapított bármilyen főzési technikát. Azután mindent darabokra szedett és egyenként kielemezett. Mindig azzal vigasztalt, hogy ne izguljak, nem a mostani Olaszországhoz méri az itteni éttermeket. Nem volt rosszindulatú, csak végtelenül profi és kritikus.

Nem annyira az ízeket pontozta egyébként, hanem inkább a technológiát" írja az Indexen Kalas Györgyi, aki januárban elkísérte Portinarit az étterem mustrára.

A fogyasztóvédelmi gondossággal készült és összeállított étteremkalauz kapcsán Herczeg Zoltán gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője így vélekedett: „A jó étterem arról ismerszik meg, hogy a vendéget ételhez jutása előtt már felkészítik arra, hogy valami nagy dolog van készülőben, ezért a vendég figyelme fokozódik.

Az étteremnek az a célja, hogy minket elvarázsoljon, hiszen akkor jövünk vissza. Ez nagyon fontos szempont. Ha az étterem ebben úgy gondolkodik, hogy nem érdekes, mi történik a vendégével, míg az étel meg nem érkezik, akkor nagyot téved. Mert az emberek nem automaták. Az étterem egy szolgáltatás és nem egy alapanyagbánya.”

1. Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros
2. Costes – Palágyi Eszter, séf
3. Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
4. Costes Downtown – Miguel Viera, Tiago Sabarigo, séfek
5. Salon – Wolf András, Fekete Antonio, séfek
6. Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf
7. Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
8. MÁK – Mizsei János, séf
9. Émile – Kövér Gergely, séf
10. Alabárdos – Kiss O’shea Dániel, séf