Jump to content

Legendás budapesti kéváházak - Művész

2016. 02. 08. 16:51

Budapest igazi kávévárossá vált a századfordulóra. Az 1900-as években már vagy ötszáz kávéház, kávézó volt a fővárosban. Akadt köztük jónéhány, amely kiváló íróink, költőink, humoristáink vagy újságíróink második otthonának számított.

Az 1884-ben épült neoreneszánsz lakóházban, az egykori Szenes-palotában lévő vendéglátóhely Kis-Gerbeaud, majd Művész Cukrászda néven vált ismertté a fővárosban. Többször átépítették, a legutóbbi átalakításkor próbáltak ügyelni arra, hogy a háború előtti állapotot tükrözze a belső tér.

Miről híres ez a kávéház? Például arról, hogy a Nirvana együttes tagjai 1989-ben jártak itt, akkor, amikor még a kutya nem ismerte őket Magyarországon.

Sokáig városi legendának számított a budapesti fellépésük a PeCsában - fórumok is foglalkoztak a történet valóságtartalmával. Néhány éve az UrbanLegends utánajárt a dolognak, és némi keresés után kiderítette, hogy maga Novoselic töltött fel budapesti fotót a Live Nirvana oldalra. A zenekar 1989. november 21-én lépett fel - meglehetősen indiszponált állapotban - a TAD, a The Love és a nagy hazai alter kedvenc, a Szexepil társaságában. A fotó pedig állítólag a Művészben készült.

Az Andrássy úti neobarokk épület persze nem tipikus underground rockzenei helyszín. A Művész nyugodt, régi időket idéző kávéház. Mándy Ivánnak saját asztala volt, Pilinszky János ide járt kávézni. Mándy egyébként imádott a felszolgálólányokkal csevegni. Úgy fogalmazott, hogy a nők között a presszós lányok különleges helyet foglaltak el az életében, otthonra lelt közöttük.

"Az általánosan elterjedt hiedelem szerint csak délelőttönként ült be (más vélekedések szerint akadt, hogy délutánonként is betért), a tábla már ott volt az asztalon, újságot és kávét kért, s általában két-három óra hosszat írt, de közben főleg a körülötte lévők párbeszéd-foszlányait hallgatta. Közben nem volt szabad hozzá szólni, zavarni, csak az általa odahívottakkal beszélt" - írják a Művész honlapján.