Jump to content

Legendás budapesti kéváházak - Schódli Kávéház

2016. 02. 12. 16:55

Budapest igazi kávévárossá vált a századfordulóra. Az 1900-as években már vagy ötszáz kávéház, kávézó volt a fővárosban. Akadt köztük jónéhány, amely kiváló íróink, költőink, humoristáink vagy újságíróink második otthonának számított.

Sokan nem is tudják, hogy ez a hely is a pezsgő szellemi életéről ismert. És azt sem, hogy azon kevés számú régi, budapesti nagykávéházak közé tartozik, amelyek a történelem viharai ellenére szinte épen őrizhették meg belsőépítészeti arculatukat. Ma étteremként működik, belső terét festmények és Fischer Ignácz majolika gyárának darabjai díszítik.

1885-ben nyitotta Schódl Ádám - ésszerű ötletnek tűnt a Belvárosban, a Nemzeti Múzeum és az egyetemek közelében. Hamar felkeltette az írók, a zsurnaliszták, a tudósok és tanársegédeik, valamint a parlamenti képviselők érdeklődését.

A Múzeum Caféban időnként újjáélednek a hagyományok. Nemrég a Mindentudás Egyeteméhez hasonló előadás-sorozatot indítottak. Ezen egy-egy szakterület jeles képviselői foglalkoznak olyan témákkal, amelyek a közönséget érdekelhetik.