Jump to content

Így főz a magyar szakács, aki az ország legjobb halételét készíti

2016. 03. 03. 08:19

Pohner Ádám nemrég lett 23 éves, de már megjárta Lyont és az idei magyar elődöntőben első helyen végzett. Egyedül Széll Tamás tudta megállítani a döntőben, de azért a legszebb és legjobb hal díját így is bezsebelte.

Ebből az alkalomból látott vendégül a METRO Kereskedelmi Kft. (ami nem mellesleg a "Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú pártoló tagja" és a "Magyar Bocuse d’Or Akadémia hivatalos alapanyag beszállítója") öt lelkes újságírót, akik közelebbről megnézhették maguknak azt a híres halételt, és el is leshettek pár fogást Ádámtól.

Az egyik ilyen lelkes vendég én lettem, és már a bemutatkozásnál nagyokat kuncogtam magamban, mert mind az öt gasztronómiára éhes újságíró nő nemű volt. Hát így sikerült. Véletlenül. Vagy lehet, hogy azért ehhez volt némi köze annak is, hogy Ádám fiatal és helyes és a lelkesedése ragadós.

Izgatottan kezdett, de nem volt túl nehéz dolga velünk. Kíváncsiak voltunk rá, mert az étel, amit bemutatott, leírás alapján szinte értelmezhetetlennek bizonyult, és mert különleges színfolt a magyar gasztronómia egén.

Eringi gombába és bébi spenótba tekert kecsege, kaviárja uborkával és créme fraiche-el "rántva", zeller karalábé terrine-el, rák cannellonival, gombákkal, barna vaj sabayonnal és zöldalma mártással.

Ezt a nevet viselte az étel, amit pár óra alatt kicsit egyszerűsített változatban reprodukálnunk kellett, szerencsére azonban főként Ádám keze járt, így mi gondtalanul kérdezgethettünk. Gyakorlatilag bármiről, mert sok szakáccsal ellentétben Ádám még műhelytitkokat is hajlandó volt elárulni, és zárójelben a majonézkészítés fortélyaira is éppoly szívesen válaszolt, mint pályája egyes állomásainak részleteire.

Megtudtuk például azt, hogy a szakácskodás ötlete mindössze 6 évvel ezelőtt merült fel, az akkor 17 éves Ádám fejében.

"Egy házibuliban voltam, ahol éppen paprikás krumpli készült, én meg megkérdeztem, hogy ez mi, mert az alap ételek nevével sem voltam igazán tisztában. Másnap kerestem rá egy receptet, és onnantól kezdve szinte minden nap főztem. Értelmezgettem, fejtegettem a különböző ételeket, és egy év múlva tudtam, hogy szakács akarok lenni."

A Bocuse d’Or versenyről is hasonlóan beszélt. Mint akinek nem volt más út, mint akinek egyértelmű volt, hogy egy észtországi ösztöndíj és a MÁK bistro után, első körben commis-ként azaz segítőként be kellett kerülnie Molnár Gábor mellé, majd idén már az Olimpia étteremmel a háta mögött kellett versenybe szállnia.