Jump to content

Különleges palackkal tiszteleg Puskás Ferenc előtt az Unicum

2016. 04. 28. 14:18

Limitált mennyiségben lesz kapható annak emlékére, hogy a legendás magyar futballista 50 éve játszotta utolsó profi mérkőzését.

A 2016-os év több sportesemény miatt is különösen jelentős Magyarországon, hiszen az olimpián kívül hosszú idő után a futball Eb-n is érintettek vagyunk. De az aktualitások mellett egy kerek évfordulót is ünnepelhetünk: éppen fél évszázada lépett utoljára pályára Puskás Ferenc a Real Madrid színeiben.

A Zwack család mindig nagy futballrajongó volt, ráadásul személyes kötődésük is van Öcsi bácsihoz: Zwack Péter
még a második világháború után pályára lépett ellene egy felkészülési mérkőzésen, később pedig közeli
barátokká váltak. Nem csoda tehát, hogy a maguk módján ők is megemlékeznek a Puskás-évfordulóról, a
mostani sportsikerekkel összekötve.

Ez a "maguk módján" pedig hogyan máshogy is lehetne, mint legnépszerűbb italukon, az Unicumon keresztül? Elvégre a saját területén Puskás Ferenc is igazi unikum volt, ez nem kérdés. Ezt a gondolatot alapul véve született meg az a speciális, nagyon szép palack, amit csak korlátozott ideig árusítanak majd.

Bemutatójára egész sor volt és jelenlegi játékos jött el a Zwack Múzeum és Látogatóközpontba. Ott volt Böde Dani, Détári Lajos, Esterházy Márton, Faragó Lajos, Gelei József, Juhász Roland, Káposzta Benő, Kovács Kálmán, Mészöly Kálmán, valamint Rákosi Gyula. Megjelent a legendás sportriporter, a 94 éves Szepesi György, valamint a Ferencváros vezérigazgatója, Orosz Pál is.

Zwack Sándor a következő gondolatokkal kezdte a beszélgetést: "Amikor elmegyek külföldre, és meghallják, hogy magyar vagyok, az első, amit reagálnak az emberek: Puszkász, Puszkász. Öcsi bácsi elhelyezi Magyarországot a világ futballtérképén, mert aki esetleg nem tudja, hogy hol van Magyarország, az is biztosan tudja, hogy ki volt ő."

Később az is kiderült, hogy Sándornak már 8 éves korában is született egy rajza Puskás Öcsiről, amit azóta is őriznek. Az esemény további része szintén nosztalgikus hangulatban zajlott, szinte mindenkinek volt egy jó sztorija.

Mészöly Kálmány a legendás ’66-os magyar brazil 3-1-es meccs kapcsán elmesélte, hogy Öcsi bácsi akkor is fontosnak tartotta a magyar focit, amikor már nem élt Magyarországon. Ott volt az 1962-es VB-n és annak a bizonyos meccsnek az előestéjén is személyesen ment el a hazai válogatott szállodájába, hogy lelkesítse a focistákat. Ez volt az a mérkőzés egyébként, amely után a Beatles tagjai is gratuláltak a magyar csapatnak.

Esterházy Márton, a ’86-os magyar-brazil egyik gólszerzője is büszke arra, hogy személyesen ismerhette Öcsi bácsit, ráadásul elmesélte, hogy neki ő „csak” Öcsi volt, mert a legendás focista egyszer kikérte magának a bácsi megszólítást. Esterházy Mártonban és Puskás Öcsiben egyébként közös, hogy Márton három olyan csapatban is játszott, ahol Puskás Ferenc játékosként vagy edzőként megfordult.