Jump to content

Száz év után újjáéledt a Kőszegi Sör

2016. 05. 03. 23:02

A bemutatkozás hatalmas siker volt, egy nap alatt szinte a teljes készletet elkapkodták a különleges magyar kézműves sör első szériájából.

Az Alpokalján korábban híres sörfőzde állt. Ám a történelem ezt az üzemet sem kímélte. Az idő szép lassan elfedte és mára már csak a levéltárban lehet nyomait megtalálni. Innen indult el Kőszeg szerelmese Kiss András márkaépítéssel foglalkozó szakember, hogy feltárja a régi helyi sörfőzés titkait, és visszahozza a 21. századba a régi ízeket. A kutatás eredményeként készült el az Európában is ritka sörkülönlegesség, a Bécsi Lager alapján újratervezett Kőszegi Sör, melyet az Etyeki Sörmanufaktúra sörfőző mesterével, Kovács Krisztiánnal készítettek el.

Az első főzet mintegy 2100 palackját rekordidő, 24 óra alatt vásárolták és fogyasztották el Kőszegen. A bemutató az 1. Kőszegi Kézműves Sörmajális nyitóeseménye volt, a háromnapos eseményen több ezren vettek részt.

"A Kőszegi Sör nem csak egy termék, hanem egy brand szeretne lenni." - mondta el Kiss András. A kiváló minőségű italhoz, Sass Dani, az együttegyasztalnal.hu gasztrobloggere készített különleges vacsorát, amely ezentúl Kőszeg saját étele is lesz. A sörben pácolt csülökhöz gesztenyés burgonyafánkot és mazsolás savanyú káposztapürét kreált.

A Gabriel Bon-bon Manufaktúra egy egyedülálló desszertet álmodott meg a Kőszegi Sör felhasználásával. A prémiumkategóriás sörcsokit Sör Bon néven mutatták be a fesztivál második napján. A sörös krémmel töltött csokigolyók már kaphatók Kőszegen.

A sörnek saját korsót is terveztek, amelyet szintén meg lehet vásárolni.

A közeljövőben még további termékek is piacra kerülnek, melyekhez a Kőszegi Sört használják alapanyagként, vagy kísérőként.

A Kőszegi Sör megalkotásával egy ritka, minőségi, európai sört, egy régi, kőszegi ízt szeretne Kiss András újra visszahozni. A Kőszegi Sört április 29-én mutatták be a város legnagyobb és legidősebb bástyájában, a Zwingerben. A dátum külön érdekessége, hogy csaknem napra pontosan 120 évvel ezelőtt (1896. május 9-én) ekkor készült el az egykori kőszegi sörgyár első sörfőzete. 120 évvel később, közel 90 év kimaradása után így ismét van Kőszegnek saját söre.