Jump to content

10 budapesti street food, amit meg kell kóstolnod

2016. 07. 26. 14:47

Tombol a street food őrület a fővárosban, sercegő, sülthús-illatot árasztó furgonok, limonádés bódék és balkán grillek robognak a fesztiválokra és mindenféle szabadtéri rendezvényre. Ha nem akarunk drága étterembe menni és unjuk már a kifőzdés menüket, valami minőségit ennénk gyorsan, akkor a megoldás a street food! Íme a mi kedvenc 10-es válogatásunk.

Zing Burger
Éveken át szinte lehetetlen volt a gyorséttermes egyenburgeren vagy a mikrózott mirelites, puha bucis burgernél izgalmasabbat találni, aztán egyszercsak kirobbant a kézműves burger forradalom! A Zing volt az egyik pionír, akiknek furgonjával sokáig csak fesztiválokon találkozhattunk. Máig nomád életmódot folytatnak, de már van több stabil helyük is a Király utcánál, illetve a Gozsdu udvarnál, legújabban pedig a Moszkva téren ütötték fel a fejüket. Még több róluk itt.

IGEN Pizza
Kellően ropogós, középen nem beplöttyedős, megfelelő tartással rendelkező és szuper vékonytésztás pizzák készülnek az IGEN Pizza kemencéjében. Ide aztán tényleg nem csak részegen érdemes betérni, hogy valami felszívja a dolgokat! Van krumplis pizzájuk, ami máshol talán nincs is a városban, pedig igencsak érdemes megkóstolni! Még több róluk itt.

Pizzica
Maradjunk akkor a pizzáknál: a Nagymező utcában lévő Pizzica inkább a vastagabb tészta kedvelőinek paradicsoma. A hely hangulata 5-ös, békésen elfogyaszthatjuk a kis pizza szeletünket, amivel szinte egy egész napra jól lakunk! Minőségi alapanyagok és tökéletes ízvilág. Még több róluk itt.

Budapest Bägel
Valamiért a bagel nem lett egy reggeli alapvetés nálunk, pedig világszerte rajongó tömegek követelik a kerek lyukas péksüteményeket reggelente minden jóval töltve. Szerencsére azért van budapesti bástyája is a bagelezésnek: a Kálvinon a Budapest Bägel várja az éhezőket. Mindenmentes pudingokkal, egészséges sütikkel és a lényeggel, a sokféle bagellel. Most például bazsalikomos-sárgadinnyés változat is kapható. Még több róluk itt.

Bors Gasztrobár
Ha napközben egy nagy sor kanyarog a Kazinczy utcában, akkor az általában a Borsból tekeredik elő. Hatalmas ropogós bagettjükből csak úgy ömlik a lényeg, ha beleharapunk, és ez a tartalmasság igaz a leveseikre és az édességekre is! Egy bagett-leveske kombóval pedig garantáltan kihúzod estig. Megunhatatlan, hiszen számtalan verzió készül minden nap, és folyamatosan újítanak is: az aktuális kínálatból az uborkazselés gazpachot és a levendulás baracklevest például már kérnénk is a szerkesztőségbe! Még több róluk itt.

Buja Disznó(k)
Mindenféle látványos túlzás és bonyolult megfejtés helyett a Buja Disznó -k egyszerűen a nagybetűs, Igazi Rántotthúsok szakértője. Rántotthús hidegen, melegen, szendvicsben, ubival, krumplival… rántott hús van, oszt kész. Az viszont első osztályú! Húsimádóknak kötelező, mindenki másnak is erősen ajánlott. Irány a Hold utca! (Azért a malacfül-saláta is megér egy kanyart.) Még több róluk itt.

NEMO
Van egy hely Budapesten, ahol jobb fish&chipset ettünk, mint a fish&chips őshazájában, pedig higgyétek el, odakinn is szorgosan kísérleteztünk! És ha a bundás hal nem is a szíved csücske, ha odavagy a tengeri herkentyűkért, legközelebb mindenképp térj be valamelyik NEMO-ba. Szeretjük, mert nélkülük nem lehet fesztivál, éjszaka is kiszállítanak, figyelnek a minőségre, sokféle ételből válogathatunk és mosolygós a kiszolgálás! Még több róluk itt.

Faszaládé
Ilyen névvel már csak azért is meg kell nézni, hogy mit tud a Faszaládé. Hát megmondjuk: kolbászt, de azt nagyon. Jól pozícionálták a klasszikus piaci magyaros egyszerű ízeket a belvárosi fine dininghoz szokott közönséghez. Sikerük az van, meg hosszú sorok is a pult előtt. Ha szeretnél jót enni, akkor vár a kacsamájas és a véres hurka, vagy a gyömbéres-curry-s és pisztáciás kolbász. Még több róluk itt.

Funky Pho
A Liszt Ferenc tér közvetlen közelében, a Mozsár utcában lelhetjük meg a Funky Pho-t. Kizárólag friss alapanyagokból készítik az ételeket és abszolút street-kompatibilisek: a Pho to Go kajadobozoknak köszönhetően mindent könnyen meg tudsz enni rohanás közben az utcán, ha úgy van, de még jobb leülni valahova és boldogan szürcsölni. Gyömbéres pacal, zöldségek, koriander, és jól vagyunk. Még több róluk itt.

Globalista Konyha
Ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor irány a Kőleves kertje július 14-15-16-án egy instant pop-up vacsorára. A Globalista Konyha kicsalogatja a konyhából a nagyvilág szakácsait és elhozza őket Budapestre, hogy minden alkalommal más helyszínen nyűgözzenek le minket. Ezúttal street food fogásokkal: Ben Spandling tépett kacsa wrapjétől garantáltan eldobod az agyad! Még több róluk itt.