Jump to content

A rendes kenyérnek is van versenye

2016. 08. 18. 14:55

Aki szereti a kenyeret, figyeljen: 2016. augusztus 20-án másodszor rendezik meg a hagyományosan kenyeret készítők találkozóját, a budapesti II. Kenyér Lelke fesztivált.

A szervezők és versenyzők célja, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. A találkozóracsak olyan kenyereket várnak, amelyek természetes alapanyagokból és kovásszal készültek!

A profik közé idén is Magyarország legjobb kenyereit sütő pékségeit hívták meg, de elfogadtak nevezéseket is. A zsűri döntése alapján a meghívottak a következők: Pipacs, Pékműhely, Jacques Liszt, Marmorstein, Panificio il Basilico, Artizán, Nova pékség, Inez Bagel shop, Panelpék, Kiskovász pékség, Pallag Spájz, Kemence pékség, Csepregi pékség, Akademia Italia Budapest, Kenyérzsák.

Az otthonsütők kategóriájába pedig bárki jelentkezhetett, aki nem cégszerűen süt kenyeret. A tavalyi tapasztalat alapján, mivel ebben az osztályban túl sok volt a jelentkező, ezért egy előre meghirdetett időpontban előselejtezőt tartottak, így augusztus 20-án már csak tizenöten szállhatnak versenybe!

Négy kategória lesz: a félbarna kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér, a bagett és a croissant. A legjobbakat a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazza. Mind a négy kategóriában csak egyetlen jelöltet illet meg a zsűri elismerése, aki eztaz oklevelet egy évig szabadon használtatja,egészen a következő versenyig.

  • Otthonsütők versenye: 10.00 - 12.00
  • Eredményhirdetés 12.30
  • Pékségek versenye: 13.00 – 15.00
  • Eredményhirdetés 15.30

A zsűri tervezett tagjai idén: Molnár B. Tamás, a Gault&Millau főszerkesztője, Heiszler Olivér, a Michelin-csillagos Tanti séfje, Libor Mária makói gasztroblogger, a Limara Pékség blog szerkesztője, Mogyorósi Gábor, a Laci!Konyha! séfje, Uj Péter a 444.hu főszerkesztője, Pesti István Michelin-csillagos séf, jelenleg a tatai Platán étterem szakácsa, Benkő Zoltán az Innio tulajdonosa, Mautner Zsófia, műsorvezető.

A zenei színpadon óránként váltja egymást a Creme de la Pop, Broders, Korai Acoustic, Harmonia Garden, Lakatos Mónika Folk trió. A gyerekek játékos formában készíthetnek kis kenyereket, sőt eredeti, hordozható malom és egy kemence biztosítja a hagyományos eljárások bemutatását. A műsorvezető idén is a fesztivál egyik szervezője, Till Attila lesz.