Jump to content

Autentikus teaházak Budapesten

2017. 01. 23. 15:13

Kávét, teát? Akik erre a kérdésre minden esetben az utóbbit válaszolják, azoknak teljesen mindegy az évszak, napszak, szeretik a teát és bármikor szívesen isszák is. Reggel erősebbet, délután kicsit gyengébbet, este koffeinmenteset, üdítőnek hidegen egy könnyedebbet. Egészségmegőrző, élénkítő, felmelegítő hatása miatt is kedvelt ital, de a teázás igazából életforma. Ha távol-keleti, ha angol, ha orosz hagyomány szerint isszuk, a szertartás is fontos. Megnéztük a szokásos teaházakon felül a legautentikusabb budapesti teaszalonokat.

Flying Bird Tea House

A Kazinczy utca minden bizonnyal egyetlen olyan pontja, ahol zsongás helyett nyugalom fogad. A Flying Birdbe belépvén elvarázsolt világba érkezünk, ahol szabályok, rendszerek helyett valahogy a szabadság az első, mely eszünkbe jut. Rendezett káosz, kis hippitanya ez a teázó, ahol a teákról órákig elbeszélgethetünk, ha időnk engedi. A lenti pultnál tudjuk egyeztetni, hogy milyen ízvilágra, erősségre vágynánk és örömmel ajánlanak hangulatunkhoz és ízlésünkhöz illő teát kínai és taiwani választékukból. A galérián tradicionális kínai teaasztalok fogadnak, mellettük jó minőségű szűrt víz bekészítve, és így elvonulva is nekiállhatunk saját szeánszunknak. Nagyon izgalmas, ahogy a teafőzetek forrázásról forrázásra egészen más ízeket hoznak. Honlapjukon mindig aktuálisan frissítik az út tételeket és rendszeresen tartanak workshopokat, tanfolyamokat is.
A teaház lakója két teknős is, akik szintén elég bohém figurák. Ne ijedjünk meg, ha hirtelen legurulnak a falépcsőn, ők így szoktak lemenni.

Zhao Zhou vad teái

Érdemes előre megtanulni a teázó nevének ejtését: dzsao dzso – nem csak a menő Lánchíd utcai teaboltként emlegetni. Ősi teafák illatos és csodaszép leveleit árulják itt, mind helyi fogyasztásra, mind elvitelre, sőt, egyes vendéglátóhelyeken is találkozhatunk már a Zhao Zhou teákkal. A legszélesebb választékban puer teákat találunk náluk, melyek, ahogy említettük, teaültetvények helyett vadon termő teafák préselt és összeérlelt leveleit jelentik. A teaház modern és stílusos, míg a portéka ősi és bölcs – ez a kontraszt adja az egész vállalkozás egyediségét. A megvásárolható teák tégelyei akár a  luxus krémek, úgy sorakoznak a polcokon. Náluk is szívesen mesélnek a kiválasztott teákról. Ami mellett pedig nem lehet elmenni említés nélkül, az a panoráma, a Lánchídra. Kelet és nyugat találkozik a legjobb arányban. 

Kong Ming Teaház

A város legfiatalabb kínai teaháza 2016 év végén nyílt, a budai oldalon, méghozzá Kelenföldhöz közel – rendhagyó lokáció, de szerintünk merész és ötletes, hogy nem csak a belvárosban gondolkodnak. A Kong Ming a kínai nép legbölcsebb vezéréről kapta a nevét, aki teával gyógyított meg egy egész hadsereget. A kínai kultúra iránti vonzalomból született a hely, hiszen tulajdonosa először a harcművészetek kapcsán lett részese, majd ösztöndíjasként került Kínába és már-már szenvedélyévé vált az egész kultúra – közte a tea is. A jó teához, nagyon jó minőségű víz, agyagedény és tealevél kell, ez pedig mind megvan a Kong Mingben. Rengeteg plusz információt hordozó privát teás szertartást is kérhetünk, de persze magunkban is teázhatunk náluk – mi mégis az izgalmas tanórával felérő gasztrokulturális utazást ajánljuk.

(Forrás: legjobbitthon.hu)