Jump to content

Először vesztett el magyar étterem Michelin-csillagot

2017. 03. 10. 11:28

Két év után nem tudta megőrizni a csillagot a Tanti. Azért még maradt négy csillagos éttermünk.

A 2015-ben Pesti István vezette Tanti csillagján nagyot nézett az ország. A szinte ismeretlen, és akkor vadiúj étterem, egy pláza aljában megkapta a világ legrangosabb gasztronómiai kitüntetésének első fokozatát. Azután valami gebasz történhetett, mert Pesti István hetekkel a csillag után lelépett, és az addig csak a megyében ismert Platán étterembe igazolt Tatára, ami mára a gasztroturisták egyik kedvenc helye lett.

Ezután Heiszler Olivér vette át az étterem irányítását, és sikerült is megtartania a csillagot. Ő is hamar otthagyta a Tantit, majd Eszenyi Dániel következett 2016 nyarán, akinek viszont nem sikerült megőriznie.

A nyám-nyám díjnak is hívott Bib Gourmand elismerést, amit a jól megfizethető, megbízható minőségű éttermeknek adnak, idén három egység érdemelte ki: a Petrus, a Fricska és a LaciKonyha.

Főállású Michelin-ellenőrök csak profi ex-szakácsok lehetnek, akik dolgoztak már csillagos étteremben, és legalább tízéves szakmai múlttal rendelkeznek. Követelmény a pontosság, a szakszerűség és a megvesztegethetetlenség.

A Michelin-ellenőr (összesen kb. kilencvenen vannak) nem jegyzetel,

alaposan szemügyre vesz mindent, majd az étkezés befejeztével felfedi kilétét, s kéri, hadd nézze meg a konyhát. Egy egykori holland Michelin-ellenőr, Paul van Craenenbroeck leleplező könyvében arról írt, sokszor nem is térnek vissza, csak kétévente az új csillagot kapott éttermekbe.

(Forrás: gasztrokalandok.hu)