Jump to content

Dán étkezési szokások egy magyar szemével

2017. 11. 03. 12:33

Számtalan Európai országnak ismerjük szinte egytől egyig az étkezési kultúráját, azonban a tradicionális dán ételeket nagyon kevés ember ismeri. Rengeteg olyan szokásuk van, ami egy magyar ember számára különös, mint például ebédkor sosem esznek meleg ételt vagy még a fagylaltjukba is bele teszik a medve cukrot. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány tradicionális ételt, amit azonban biztosan mindenki megkóstolna legalább egyszer. (X)

Medvecukor

A tipikus dán medvecukor az a fajta édesség, amit a legtöbb Európai országban nem kedvelnek az emberek és különös íze nem tudják megenni. Azonban tudnunk kell, hogy a dán kultúrában nagyon nagy szerepet kap ez a különleges édesség és természetesen a dánok minden mennyiségben tudnak belőle fogyasztani.

Sokan nem is gondolnák azonban a medvecukor nem más mint az édesgyökér gyökér része cukorral összekeverve, hiszen ily módón válik igazán lágy, rágós és édes cukorrá. A szokatlan sós ízét az ammonium-kloridnak köszönheti és talán mindenki egyet ért vele, hogy emiatt a furcsa sós és egyben édes íz miatt nem kedvelik sokan.

A tipikus dán cukorkának több változata is van, de a legtöbben hagyományos gumi cukorkát ismerik.  A másik változat szilárd, amit más néven Török paprikának is neveznek különleges íze miatt.

Húsgolyó

A legtöbb dán kizárólag háromszor étkezik egy nap, ami nem másból mint egy egyszerű, büfé reggeliből egy hideg ételekből össze állított ebédből és egy meleg vacsorából áll, amit a legtöbben otthon fogyasztanak el a családjukkal. A legtöbben meleg ételként  húst készítenek, azon belül pedig húsgolyót különféle körettel, legtöbben zöldségekkel. Legtöbbször a vacsora egy fő fogásból áll majd ezután desszertnek gyümölcsöt vagy fagylatot fogyasztanak.

Smørrebrød, a tradicionális dán kenyér

A legtöbben szendvicset készítenek ebédre mindenféle különlegességgel, legyen az felvágott, zöldség, tojás, majonéz vagy esetleg tengeri finomságok.  Ez a szokást már az 1840-es évek óta követik a dánok, hiszen úgy gondolják napközben elég egy kisebb étel, amit gyorsan el tudnak fogyasztani, azonban a nap végén szükséges legalább egy meleg étel.

Különleges édesség, a dán palacsinta golyó

Hagyományos karácsonyi édesség, aminek tésztája az Európai palacsintához hasonlít leginkább, azonban golyó formára sütik ki. Sokan almát tesznek a tésztához ízesítésként, hiszen így sokkal lágyabb a tészta és nem annyira édes. A palacsintára feltétként pudingot vagy eper lekvárt tesznek, amit porcukorral hintenek meg.

A Trendhim nevezetű, dán cég, magyar munkatársát kérdeztük, hogy valójban, hogyan is zajlanak az étkezések és mi az ami nagyon különböző a magyar étkezési kultúrától, aki egyértelműen azt válaszolta, hogy az ételek kevésbe ízesek és sosem esznek két fogásnál többet még Karácsonykos sem.  

(Forrás: Szerkesztőség)