Medvecukor
A tipikus dán medvecukor az a fajta édesség, amit a legtöbb Európai országban nem kedvelnek az emberek és különös íze nem tudják megenni. Azonban tudnunk kell, hogy a dán kultúrában nagyon nagy szerepet kap ez a különleges édesség és természetesen a dánok minden mennyiségben tudnak belőle fogyasztani.
Sokan nem is gondolnák azonban a medvecukor nem más mint az édesgyökér gyökér része cukorral összekeverve, hiszen ily módón válik igazán lágy, rágós és édes cukorrá. A szokatlan sós ízét az ammonium-kloridnak köszönheti és talán mindenki egyet ért vele, hogy emiatt a furcsa sós és egyben édes íz miatt nem kedvelik sokan.
A tipikus dán cukorkának több változata is van, de a legtöbben hagyományos gumi cukorkát ismerik. A másik változat szilárd, amit más néven Török paprikának is neveznek különleges íze miatt.
Húsgolyó
A legtöbb dán kizárólag háromszor étkezik egy nap, ami nem másból mint egy egyszerű, büfé reggeliből egy hideg ételekből össze állított ebédből és egy meleg vacsorából áll, amit a legtöbben otthon fogyasztanak el a családjukkal. A legtöbben meleg ételként húst készítenek, azon belül pedig húsgolyót különféle körettel, legtöbben zöldségekkel. Legtöbbször a vacsora egy fő fogásból áll majd ezután desszertnek gyümölcsöt vagy fagylatot fogyasztanak.
Smørrebrød, a tradicionális dán kenyér
A legtöbben szendvicset készítenek ebédre mindenféle különlegességgel, legyen az felvágott, zöldség, tojás, majonéz vagy esetleg tengeri finomságok. Ez a szokást már az 1840-es évek óta követik a dánok, hiszen úgy gondolják napközben elég egy kisebb étel, amit gyorsan el tudnak fogyasztani, azonban a nap végén szükséges legalább egy meleg étel.
Különleges édesség, a dán palacsinta golyó
Hagyományos karácsonyi édesség, aminek tésztája az Európai palacsintához hasonlít leginkább, azonban golyó formára sütik ki. Sokan almát tesznek a tésztához ízesítésként, hiszen így sokkal lágyabb a tészta és nem annyira édes. A palacsintára feltétként pudingot vagy eper lekvárt tesznek, amit porcukorral hintenek meg.
A Trendhim nevezetű, dán cég, magyar munkatársát kérdeztük, hogy valójban, hogyan is zajlanak az étkezések és mi az ami nagyon különböző a magyar étkezési kultúrától, aki egyértelműen azt válaszolta, hogy az ételek kevésbe ízesek és sosem esznek két fogásnál többet még Karácsonykos sem.