Jump to content

Nemzetközi űrkiállítás a Millenárison

2016. 01. 14. 18:59

A tárlat az emberiség csillagközi kalandjainak történetét és a legújabb kutatások eredményeit mutatja be interaktív formában. Az országban először látható kiállítás egyenesen a NASA US Space and Rocket Centerből érkezik. A január 15-én, a Millenárison nyíló expo koncepciójáról László Sándor producer árult el érdekességeket.

A US Space and Rocket Center az alabamai Huntswillben, a NASA legrégebbi űrközpontjától, a Marshall Space Flight Centertől nem messze található. A több ezer m2-es múzeum NASA látogatói központként működik és az állandó, űrkutatással foglalkozó tárlatán kívül időszaki, főleg tudományos, ismeretterjesztő kiállításokat is befogad – meséli László Sándor producer a tárlatnak eddig otthont adó komplexumról. A kiállítótereken kívül rendelkezik IMAX mozival, színházteremmel és egy hatalmas parkkal, ahol eredeti, életnagyságú rakétákat, űrhajókat lehet megtekinteni. A múzeum rendkívül széleskörű oktató tevékenységet is kifejt. Az évközbeni iskolai foglalkozások, műhelyek mellett nyáron Space Camp címmel űrtáborokat szerveznek, ahova az USA minden szegletéből várják az űrkutatás és robotika iránt érdeklődő gyerekeket, fiatalokat.

Mint megtudtuk, a Budapestre látogató expo javarészt az ő kiállítási anyagait tartalmazza. A mintegy 3,000 nm-en megvalósított időszaki tárlat az űrkutatás fejlődését hivatott bemutatni kronológiai sorrendben, a korai álmodozóktól egészen napjainkig, de a látogatók betekintést kaphatnak a legújabb fejlesztésekbe is. „A kiállított tárgyak nagyon sokfélék, eredeti műholdak, rakéták, űrhajózási eszközök, tárgyak, a visszatéréshez használt űrkapszulák, szkafanderek, MIR űrállomás, űrrakéta, valamint a Földön jelenleg egyetlenként megtalálható Lunar Roving holdja (a létező háromból kettő jelenleg is a Holdon van)” – osztotta meg velünk a producer. Az utóbbinak további érdekessége, hogy a kerekeit magyar mérnökök fejlesztették ki. A kiállítás másik része az interaktív rész, ahol a látogatók kipróbálhatják magukat különböző szimulátorokon, 360 fokban forgó giroszkópon, valamint megtapasztalhatják, milyen érzés a súlytalanságban dolgozni.

A tárlat nem oly régen indult el vándorútra és ez idő alatt többek között Udinében, Koppenhágában, Prágában és Brüsszelben is járt. Magyarországra az európai “turné” utolsó állomásaként jut el, majd ezt követően Dél-Afrikába hajózik a mintegy 22 nagy tengeri konténerben szállított utazó kiállítás. „Budapestre, a hasonlóan nagy expók létrehozására életre hívott Future Exhibitions Group hívta meg az űrexpót, és hosszú tárgyalások, egyeztetések után jutott el végül hozzánk az anyag, hiszen nagyon sok feltételnek kell megfelelni, ahhoz, hogy egy ilyen nagyszabású kiállítást vendégül láthassunk” – árulta el László Sándor a meghívás történetéről.

A tudományos alapot a Budapesten tartózkodó amerikai szakemberek garantálják, akik jelen pillanatban is a kiállítás installálásán dolgoznak. Ők a NASA és a US Space and Rocket Center ideküldött munkatársai, akik 10 napon keresztül, napi 12 órában szerelik össze a rakétákat, űrkapszulákat, építik az űrállomás részletét és gondoskodnak róla, hogy a nyitásra minden összeálljon. Az interaktivitást főleg a kiállítás második része biztosítja, ahol az érdeklődők átélhetik, milyen érzés űrhajósnak lenni. A szimulátorok és egyéb eszközöket kipróbálók úgy távozhatnak, hogy átélhetik milyen egy űrrakétával landolni vagy milyen érzés F16-os vadászrepülőt vezetni.

A tárlat január 15. és március 15. között látogatható.