Jump to content

Könyvet ír az ország legnépszerűbb töritanára

2016. 03. 08. 08:38

Nagyjából fél éve készítettünk interjút Balatoni Józseffel, vagyis Jocó bácsival, akinek már akkor is több ezer fős rajongótábora volt a Facebookon. A cikk megjelenése óta eltelt időben viszont még tovább nőtt az ismertsége: saját oldalát már 8500-nál is többen követik, a Pesten Hallottam csoportban pedig tízezrek olvassák rendszeresen közzétett, humoros és elgondolkodtató történeteit.

Most pedig újabb fordulóponthoz ért a sztori: az Underground Kiadó felkérésére nyomtatásban is megjelentek a vicces anekdoták és aranyköpések, kommentárokkal bővített verzióban. A Facebook-oldal mintájára Jocó bácsi világa névre keresztelt könyvet április 1-jétől lehet megrendelni ezen a címen. Itt lejjebb elolvashatjátok a bevezetőjét, valamint egy rövid részletet is belőle.

"Miért születik ez a könyv? 2015-ben fenekestül felfordult az életem. Egy tévés vetélkedőbe jelentkeztem és onnantól elindult a lavina: mára az „ország Jocó bácsijaként”, az „ország legnépszerűbb töritanáraként” emlegetnek. Jóleső érzés ezeket olvasni, bár én nem szeretem ezeket a címkézéseket. Ugyanaz vagyok, aki voltam: leginkább egy „egyszerű vidéki parasztgyerekként” szoktam magamat aposztrofálni. Szeretném bemutatni, hogyan élem meg ezeket a sztorikat, a gyerekekkel való napi munkát és a közös pillanatokat.

Kiknek szól ez a könyv? Tanároknak és nem tanároknak, diákoknak és nem diákoknak. Egyszóval mindenkinek, aki szeretne egy kicsit nevetni és kikapcsolni a nagy rohanásban; aki saját iskolás éveiben szeretne nosztalgiázni; aki ihletet szeretne meríteni egy kicsit más jellegű pedagógiához; vagy egyszerűen csak érdekli, mi is lehet ebben a könyvben.

Mi is van ebben a könyvben? Vicces, megható, érdekes iskolai történetek és szituációk; aranyköpések; a gyereklogika rejtelmei és egy tanár reakciói. Mindez kiegészítve pedagógusi kommentekkel, magyarázatokkal. Szóval egy újszerű és kicsit merész fúzió. De talán ettől válik érdekessé, élvezhetővé. De ennek megítélését Rád hagyom…

Mi is a célom a könyvvel? Szórakoztatni, egy másik utat bemutatni és bebizonyítani, hogy az iskola egy jó hely, tanárnak lenni pedig igen is menő dolog."

A könyvbemutató április 30-án lesz Budapesten. A helyszín egyelőre nincs meg, pontos infót ITT találtok majd róla.