Jump to content

Két hibátlan tavaszi gasztrofeszt is lesz Etyeken

2016. 03. 20. 16:15

Etyek kiváló terep arra, ha a (fő)városból ki szeretnénk ruccanni egy kellemes tavaszi borozgatós-fröccsözgetős programra.

Egy nagyon családias, fiatalos településről van szó sok zöldterülettel, szőlődűlőkkel. A borvidéken egyébként a Törley Pezsgőgyár szőlőit (is) termelik, de a nagyüzemi jelleg mellett egyre több a kézműves borokat készítő kis pincészet. Etyekhez kötődik egyébként az egykori Kezes-Lábos, ami a település legelső gasztro-tömegrendezvénye volt, amit a szervezők kissé túl nagynak is éreztek, és inkább a piknik jellegű, kisebb léptékű fesztiválokra koncentrálnak azóta. Lássuk, milyenek ezek idén tavasszal!

Etyek (gasztro)erőssége azonban az, hogy a jó borok mellé a kis pincék elé kiülős hétvégi banzájokat szerveznek, ha már kellemesebb az idő (sokszor akkor is, ha nem), a sparhelten sült vagy bográcsos ételekkel körített fesztiválok, spontán események egymást váltogatják.

Például a már említett Kezes-Lábos jogutódja, az évszakonkénti felosztásban jelentkező Etyeki Piknik tavaszi változata várható április 9-10-én a Gasztrosétányon - Újhegyen és Szépvölgyben. Lesz főzőverseny a Rókusfalvy birtokon (aminek tárgyára még lehet szavazni itt), és rengeteg frissen készült finomság. Biztosan ott lesz a sajtos, a Sonkamester, jó barátunk a szörpös, és nyitva áll majd minden kis pince is.

Az áprilisi rendezvényről részletes programterv még nem született, azzal később jelentkezünk. Biztos, hogy lehet idén is kapni szép kóstolópoharakat, pólókat és piknikplédeket is.

Viszont március 19-én Tavaszindító Nyitott Pincék eseményt tartanak szintén a Gasztrosétányon. Idén először nyitnak ki a kis kézműves pincék, beszerezhetjük a húsvétra szánt finom borokat, a sonkát, és hódolhatunk a szabad tűzön készülő ételek sokaságának, mint az erdélyi miccs, lesz lekvár és almáspite vásár, érlelt sajtok, vadhús készítmények, lecsós finomságok. Emellett a rendezvény különlegessége lesz az Esküvői Garázsvásár.