Jump to content

Felépült az ország legnagyobb színháza

2016. 06. 22. 08:48

A Szegedi Szabadtéri Játékok színpada az öltöző- és kiszolgálóhelyiségekkel együtt majdnem kétezer négyzetméteresre nőtt. Két évig újították fel a Szegedi Dómot, ami miatt az elmúlt két fesztiválon a megszokotthoz képest fordított irányban állították fel a nézőteret és a színpadot. Idén újra a régi felállásban építkeztek, ráadásul jóval nagyobb lett a színpad is. 

A felújításnoknak és az új színpadnak köszönhetően világszínvonalú esztétikai és technikai körülmények között kezdődhet el a jubileumi, 85. évad.

A majdnem ezer négyzetméteres színpadot a korábbihoz képest néhány méterrel előrébb, a Dömötör-torony és a Szentháromság-szobor előtt állították föl. Így használható a székesegyház főbejárata is, ráadásul a nézők a székesegyházzal szemben ülhetnek majd.

A teljes épített fesztiválhelyszín eddig is elképesztő méretei most tovább növekedtek. Az öltöző- és kiszolgálóhelyiségek a színpaddal egy síkban vannak, így együtt adnak ki egy körülbelül 2000 négyzetméteres területet. 

A Dóm térre szállított építési elemek kiterítve Budapesttől Szentendréig érnének, a szerkezetek teljes súlya 140 ezer kilogramm. A 936 négyzetméteres színpadnak közel 1000 tonna súlyt kell elbírnia. Összesen egyébként három hét alatt épült fel fesztiválhelyszín, amit így az ország legnagyobb színházának is hívhatunk. 

Klasszikusan süllyesztett zenekari árkot statikai okok miatt nem lehetett kialakítani, de a zenészek a megemelt nézőtér és a színpad között lesznek a nyitóelőadás, A bolygó hollandi alatt. A musicaleknél azonban – a hangszerek védelme miatt – a zenészek fedett helyen játszanak majd.

A szabadtéri játékok július 1-én kezdődnek Wagner A bolygó hollandijával, amelyben a világhírű Paul Potts énekli a Kormányost. 

A 85 éve alapított szabadtéri játékok műsorát úgy állították össze, hogy a meghosszabbított évadban az opera, az operett, a tánc, a szimfonikus zenekari koncert éppúgy szerepeljen, mint a népszerű musicalek vagy a próza.