Jump to content

A gyulai vár 450 évvel ezelőtti ostroma elevenedik meg hétvégén

2016. 07. 28. 14:52

Hagyományőrző csoportok korabeli ruházatban és fegyverekkel idézik meg a vár 1566-os elestét és 1685-ös visszafoglalását a hétvégi gyulai Végvári estéken.

Az idei év nem csak Szigetvár történetének jelentős évfordulója; a gyulai vár is 1566-ban volt kénytelen megadnia magát az Oszmán Birodalom rettentő hadigépezetének. A közép- és török kori Gyula élete elevenedik meg 2016. július 29-31. között a vár tövében: a keresztény és oszmán tábor sátrai közt harci bemutatók, díszes felvonulások, korabeli dallamok, a müezzin éneke, mesemondók halk szava és az árusok kiáltozása visz vissza a múltba; az élményt a török édességek, a kávé és a vízipipa ízei és illatai teszik teljessé - olvasható a rendezvény oldalán.

A háromnapos,ingyenes fesztiválon tizennégy hagyományőrző csoport korabeli ruházatban és fegyverekkel idézi majd meg a vár 1566-os elestét és 1685-ös visszafoglalását. A fesztiválon az érdeklődők a harcászati és fegyvernemi bemutatók mellett korabeli teákat és édességeket is kóstolhatnak, középkori zenét hallgathatnak, a gyerekeket pedig korabeli mesékkel és alkotóházzal várják a rendezvényen. Esténként a könnyűzene jut szerephez, pénteken a Hooligans, szombaton Rúzsa Magdi lép fel, vasárnap pedig a gyulai születésű Hevesi Tamás ad különleges koncertet a Váci Szimfonikus Zenekarral. A programokról bővebben itt