Jump to content

Ráadáshónapot kapott a Picasso-kiállítás

2016. 07. 28. 14:42

Eddig 130 ezren nézték meg Picasso alkotásait a Nemzeti Galériában. Az áprilisban nyílt tárlat eredetileg július végén zárt volna be, de annyian voltak eddig kíváncsiak a kiállításra, hogy egy hónappal meghosszabbították.

A Picasso - Alakváltozások, 1895-1972 című kiállítást a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a párizsi Musée national Picasso közösen szervezte. Pablo Picasso festészetének ez az eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon, összesen 100 alkotását állítják ki. 

A Magyar Nemzeti Galériának sikerült megállapodni a tárlatra alkotásokat biztosító múzeumokkal, hogy hosszabbítságk meg a kölcsönzési időt. Így tovább tarthat nyitva a kiállítás, amely festményeket, szobrokat és grafikákat is bemutat, ráadásul Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli.

A kiállítás fő témája az emberi alak megformálásának folyamatos változása. A kiállított műveken jól megfigyelhető a figurális ábrázolás festői megközelítésének változása a több mint hét évtizedet átölelő életműben.

A tárlat Picasso jellegzetes alkotómódszerét, annak változásait mutatja be. Az emberi alak megformálásának változásaiban Picasso művészetének lényege tárul fel: a folyamatos formai megújulás a kiállításon bemutatott alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámián keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig.

A bemutatott száz mű nagy része (74 alkotás) a Musée national Picasso-Paris gyűjteményéből érkezett, de vannak alkotások a világ több nagy múzeumából is, például a jeruzsálemi Izrael Múzeumból, a bázeli Beyeler-gyűjteményből, a berni Kunstmuseumból, a moszkvai Puskin Múzeumból és a stuttgarti Staatsgalerie-ből. A kiállításon látható még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye, valamint egy válogatás a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött metszetanyagból is.

A Picasso kiállítással párhuzamosan látható a Nemzeti Galériában június végén nyílt Modigliani tárlat is, amit eddig már több mint harmincezren néztek meg. A Picasso kiállítás meghosszabbításával a 20. századi művészet történetének két kiemelkedő személyisége, Modigliani és Picasso augusztusban is egyszerre lesz jelen a Magyar Nemzeti Galériában.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Picasso és a Modigliani kiállítások a szokásos nyitvatartáson túl hétfői napokon is, tehát a hét minden napján látogathatóak.