Jump to content

Magyar Fürdőkultúra Napja a budapesti fürdőkben is

2016. 10. 08. 09:38

A budapesti gyógyfürdők idén is változatos, színes programokkal csatlakoztak a Magyar Fürdőkultúra Napja kezdeményezéshez.

A Magyar Fürdőkultúra Napját minden év októberének második szombatján rendezik meg, idén ez a nap 2016. október 8., szombat. Erre a napra a Magyar Fürdőszövetség külön kampányt szervez, melynek célja a több ezer éves fürdőkultúra hazai gyökereinek és értékeinek megismertetése. A Magyar Fürdőszövetség tagjaként a budapesti gyógyfürdők is örömmel csatlakoztak a programhoz.

A kezdeményezés kiemelt célja a hagyományok fenntartása, fiatal generációk ismereteinek bővítése, ugyanakkor a senior generációk részére is a figyelem felkeltése a hazai gyógyfürdők és az igénybe vehető gyógykúrák iránt. Tekintettel a jövő évi Vizes Világbajnokságra, ebben az évben az uszodai sportok kapnak kiemelt hangsúlyt. Az ezzel kapcsolatos kiállítás, melynek tablóit a Magyar Fürdőszövetség állította össze, a Rudas fürdőben tekinthető meg.

Az érdeklődők ezen a napon vezetett séták keretében megismerkedhetnek a fürdők történetével, építészetével és természetesen a fürdőzési szokásokkal. A látogatásokon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációhoz kötött.

Ahogyan a fürdőlátogatók már megszokhatták az előző években, a fürdők idén is különböző stílusú, kulturális programokat kínálnak. Míg a Széchenyi és Rudas fürdőbencigányzenével várják a vendégeket, a Lukács fürdőben Carl Oh és Tomanek, a pesti éjszaka igazi zenemágusai prezentálják afro-kubai, karibi és brazil lemezgyűjteményük legjavát, a Gellért fürdőben pedig a Presto Kamaraegyüttes tolmácsolásában népszerű filmzenék és musicalek csendülnek fel. 

A Gellért fürdőben ekkor nyílik Udvarhelyi Zsuzsanna kiállítása is, melynek témája mi más is lenne, mint a víz. A Király fürdővendégeit Szőke Mirjam és a Midnight Diamonds hastánc műsora varázsolja távol-keleti tájakra. Az immár egész évben nyitva tartó Paskál fürdőben koktélakcióval fűszerezett zenés fürdőzésen éjfélig élvezhetjük a pezsgő ritmusokat.

A Rudas és Lukács fürdők szaunavilága különleges szauna programokkal várja vendégeit hajnalig. A programok során a szaunamesterek személyre szabott ventilációt biztosítanak és igyekeznek minden, a szaunázást érintő kérdést megválaszolni.

Minden egyes programnak megvan a maga külön varázsa, igazi társas programok függetlenül attól, hogy a vendég társasággal vagy egyedül érkezett. A nap a Tűzfészek Társulat látványos tűzzsonglőr bemutatójával ér véget este 7 órakor a Széchenyi fürdőben.

(Forrás: ad.adverticum.net)