Jump to content

Hétvégén rendezik a debreceni betlehemes találkozót

2016. 12. 06. 15:07

Hétvégén rendezik meg a hagyományos debreceni betlehemes találkozót, amelyen ezúttal 25 csoport mintegy 300 szereplője mutatja be produkcióját - hangzott el a szervezők keddi sajtótájékoztatóján.

Gyöngy Péter, a találkozó főszervezője kifejtette: az idei fellépő közösségek a hazai településeken - Debrecen, Létavértes, Nyírlugos, Nyíradony, Szentpétertúr, Mikepércs, Pócspetri, Földes, Erdőhorváti, Várdomb - kívül a Vajdaságból, a Felvidékről, Partiumból, Székelyföldről - érkeznek.

Az ünnepélyes megnyitó pénteken lesz a Kossuth téren, majd szombaton a DMK Pódiumtermében mutatják be a csoportok produkcióikat. A csoportok fellépnek még a városban templomokban, közösségi házakban is. Vasárnap szakmai tanácskozással zárul a találkozó.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), a város kulturális alpolgármestere kiemelte: a találkozó a néphagyományok olyan továbbörökítése, amelyen a részvétel egy életre szól.

Jantyik Zsolt, a DMK igazgatója szerint a debreceni betlehemes találkozó nemcsak egy rendezvény, hiszen tavaly az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága a szellemi kulturális örökség jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartásába vette.

(Forrás: MTI)